♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

Vårt hållbara arbete

Att tänka hållbart grundade affärsidén till Imse och Vimse.
Vi har 30 års erfarenhet av att utveckla funktionella, återanvändbara
och högkvalitativa textilprodukter – tillverkade med omtanke för människor och miljö.

DESIGN OCH MATERIALVAL

Imse och Vimse står för kvalité, funktion och slitstyrka. När du köper en av våra produkter, så köper du en produkt som kan användas, tvättas och återanvändas under lång tid. Vi vet att ju längre en produkt kan användas, desto mindre resurser behöver vi utvinna från jorden för att tillverka nya. 

Alla våra bomullsprodukter innehåller 100% ekologisk bomull. Med omtanke för arbetarna på bomullsfälten, samt djur- och växtliv, så väljer vi certifierad ekologisk bomull. De produkter som innehåller bomull märks med ‘Organic Cotton‘ och innehåller 100% ekologisk bomull. Läs mer om EKO-bomull här! 

Ett av våra kärnvärden är ordet äkta. Imse och Vimse är sprunget ut Marie Walleberg omsorg för sina barn och vår gemensamma miljö. Den grundinställningen genomsyrar allt vi gör – från design och materialval till tillverkning och transporter.  

Vår produktionsavdelning designar och köper in våra material, det vill säga; trådar, textilier, knappar etc. Det innebär att vi samarbetar med sömnadsfabriker som syr ihop de delar som vår produktionsavdelning i Visby köper in – inte med produktionsfabriker som har färdiga produkter.  


PRODUCERAT MED OMTANKE

Vår tillverkning sker främst i Lettland och Turkiet. För oss är inte låga inköpspriser det viktigaste, vi tar hänsyn till avståndet mellan Imses och Vimses centrallager och tillverkarens geografiska placering, eftersom olika långa transportsträckor kan spara på jordens redan pressade resurser och bidra till ett förbättrat globalt klimat. 

Våra textilprodukter av flanell tillverkas i Turkiet. Och det kanske känns lite märkligt vid första tanken att vi inte tillverkar i Sverige kopplat till transporter. Men faktumet är att den ekologiska bomullen vi använder  odlas i Turkiet, därför har vi valt att tillverka dem på plats. Eftersom bomullen inte kan odlas i Sverige, så kommer vi dessvärre inte ifrån transporten.  

De flesta av våra produkter tillverkas i Lettland – på en fabrik som vi har samarbetat med i över 20 år. Vi strävar efter att bygga nära och långsiktiga relationer med våra tillverkare och ställer höga krav på deras kompetens och yrkesskicklighet, samt deras sociala och miljömässiga ansvar. I det arbetet ingår att säkerställa att kriterierna i vår Code of Conduct efterlevs så vi kan ta vårt gemensamma ansvar för bra arbetsförhållanden och säker arbetsmiljö i fabrikerna. Därför besöker vi årligen våra tillverkare via personliga besök, men genomför även tredjepartsgranskningar i enligt med Sedex Member Ethical Trade Audit (SMETA) som är en internationell standard för arbetsvillkor, hälsa och säkerhet samt affärsetik och miljöansvar.  

Transporten mellan våra tillverkare och vårt centrallager sker via land med lastbil och vatten med båt. När det kommer till transporter mellan vårt centrallager och våra kunder som köper via vår e-handel sänder vi antingen med PostNord, DHL eller UPS. Samtliga sändningar går med vägtransport i Europa. Något nämnvärt, kopplat till transporter och leveranser, är att DHL har en emissionskalkylator. Alla våra kunder som får sin order skickad med DHL får ta del av sin individuella rapport om miljöavtryck för transport och logistik. Kalkylatorn beräknar transportrelaterade utsläpp för nästa alla leveransstorlekar och transportsätt – och på så sätt hjälper våra kunder att förstå och minska miljöpåverkan. 

På lokala kontoret i Visby drivs vi till 100% av förnybar energi från sol, vind och vatten. När det gäller resor i tjänst försöker vi i allra största mån välja ett miljövänligare färdmedel, exempelvis tåg istället för flyg. Vi väljer att ha möten genom telefon-/videokonferenser istället för att resa till möten vilket bidrar till att minska vår totala klimatpåverkan. Vi har digitaliserat våra fakturor och ersatt trycksaker som postas med digitala utskick, så som kataloger, pressreleaser och informationsbrev. 


HÄLSA OCH MILJÖ

Vår målsättning är att erbjuda giftfria produkter – som tryggt kan bäras närmast huden.
För att framställa tyg krävs kemikalier. Inom vissa delar av produktionen så som utvinning av råmaterial och färgning av tyg är det vanligt att kemikalier används som tyvärr kan vara miljö- och hälsofarliga. Vid färgning av vårt material används reaktiva färger som är godkända av GOTS.

Vi skickar alla produkter till oberoende testlabb där de testas och certifieras enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Alla våra produkter med märkning STANDARD 100 är garanterat fria från skadliga och giftiga ämnen.


PLAST OCH ÅTERVINNING

Minskad plastanvändning är ett av våra fokusområden. Vi utvecklar ett nytt förpackningskoncept där vi löpande arbetar för att minska mängden plast i emballage genom att byta ut befintliga plastförpackningar mot FSC-märkt papper. 

Vi vill bidra till ökad återvinning av textilmaterial, och arbetar för att underlätta produkternas avfallshantering genom att minska mängden blandmaterial i vår design- och produktutveckling.

Vi använder återvunnet material i våra UV/solskyddskläder, som innehåller materialet Econyl®,  VITA Material som framställs av 78% återvunnen polyamid samt återvunna PET-flaskor. Läs mer här.

Vi vill bidra till ökad återvinning av textilmaterial, och arbetar för att underlätta produkternas avfallshantering genom att minska mängden blandmaterial i vår design- och produktutveckling.
Spill- och överblivet material i produktionen försöker vi till största möjliga mån ta tillvara på och utveckla till nya produkter. Några av våra modeller Cleansing pads ingår i Zero Waste-kategorin, där produkterna utvecklats från spill- och överblivet material i produktionen.


CIRKULÄR AFFÄRSMODELL

Vi vill förlänga livslängden för våra produkter. Vi tror på våra produkters kvalité och funktion! Vi har redan idag en garantimärkning på samtliga av våra produkter på minst 2 år upp till 10 år beroende på vilken produkt du har köpt. 

Vi vet att våra produkter kan användas länge och av flera än en person. Därför har vi nu tagit första steget i vår cirkulära modell när vi nu har lanserat uthyrning av tygblöjor! Ett enkelt och smidigt sätt för föräldrar att välja ett miljövänligt alternativ till sin familj. Istället för att köpa alla produkter som behövs för att börja med tygblöjor erbjuder vi nu uthyrning. Efter användning får vi tillbaka produkterna, kan säkerställa att kvalitén fortfarande är god och åter se till att blöjorna får användas igen. Den dagen vi anser att tygblöjan inte längre fungerar som tygblöja kan materialet downcyclas eller recyclas till en annan produkt. Där forskar vi nu vidare för att se vad vi kan göra med materialet.  

Vi vill ta ansvar för våra produkters hela livslängd. För oss är det viktigt att tänka att inget är avfall utan istället är ett material med fler användningsområden. 

En övergång till en cirkulär ekonomi är helt nödvändig om vi ska lyckas med det globala målet att minska konsumtionen. Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall. 

 


VILL DU BLI TESTPERSON FÖR NYA PRODUKTER?

Innan vi lanserar nya produkter så använder vi oss av olika testpersoner för utvärdering.
Det ger oss möjlighet att utveckla produkter som baseras på våra kunders behov och upplevelser.

Är du vår nästa testperson?
Anmäl ditt intresse via ett personligt brev till: hello@imsevimse.se
Berätta gärna varför du vill bli testperson för nya produkter, samt vilka av våra produkter du använder eller tidigare har använt.


Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg