Vårt arbete

Att tänka hållbart grundade affärsidén till ImseVimse.
Vi har 30års erfarenhet av att utveckla funktionella, återanvändbara
och högkvalitativa textilprodukter – tillverkade med omtanke för människor och miljö.

”För oss är hållbarhet inte ett mode eller trend, utan tidlös design och medvetna materialval”

DESIGN OCH MATERIALVAL

ImseVimse står för kvalité, funktion och slitstyrka.
När du köper en av våra produkter, så köper du en produkt som kan användas, tvättas och återanvändas under lång tid. Vi vet att ju längre en produkt kan användas, desto mindre resurser behöver vi utvinna från jorden för att tillverka nya.

Alla våra bomullsprodukter innehåller 100% ekologisk bomull.
Med omtanke för arbetarna på bomullsfälten, samt djur- och växtliv, så väljer vi certifierad ekologisk bomull. De produkter som innehåller bomull märkts med 'Organic Cotton' och innehåller 100% ekologisk bomull.
Läs mer om EKO-bomull här!


PRODUCERAT MED OMTANKE

Vår tillverkning sker främst i Lettland och Turkiet.
För oss är inte låga inköpspriser det viktigaste, vi tar även hänsyn till avståndet mellan ImseVimses centrallager och tillverkarens geografiska placering, eftersom olika långa transportsträckor kan spara på jordens redan pressade resurser och bidra till ett förbättrat globalt klimat.

Vi strävar efter att bygga nära relationer med våra tillverkare och ställer höga krav på deras kompetens och yrkesskicklighet, samt deras sociala och miljömässiga ansvar. Till följd av våra krav på transparens och ansvarsfull produktion har detta lett till avslutade samarbeten i tillverkningsländer som inte levt upp till dessa. Vi besöker årligen våra tillverkare via personliga besök, men genomför även tredjepartsgranskning i enligt med Sedex Member Ethical Trade Audit (SMETA), som är en internationell standard för arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, affärsetik samt miljöansvar.

På lokala kontoret i Visby drivs vi till 100% av förnybar energi från sol, vind och vatten.


 

HÄLSA OCH MILJÖ

Vår målsättning är att erbjuda giftfria produkter - som tryggt kan bäras närmast huden.
För att framställa tyg krävs kemikalier. Inom vissa delar av produktionen så som utvinning av råmaterial och färgning av tyg är det vanligt att kemikalier används som tyvärr kan vara miljö- och hälsofarliga. 

Vi skickar alla produkter till oberoende testlabb där de testas och certifieras enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Alla våra produkter med märkning STANDARD 100 är garanterat fria från skadliga och giftiga ämnen.


PLAST OCH ÅTERVINNING

Minskad plastanvändning är ett av ImseVimses fokusområden.
Vi utvecklar ett nytt förpackningskoncept där vi löpande arbetar för att minska mängden plast i emballage genom att byta ut befintliga plastförpackningar mot FSC-märkt papper.

Vi använder återvunnet material i våra UV/solskyddskläder, som innehåller materialet Econyl®,
VITA Material
som framställs av 78% återvunnen polyamid samt återvunna PET-flaskor.
Läs mer här.

Vi vill bidra till ökad återvinning av textilmaterial, och arbetar för att underlätta produkternas avfallshantering genom att minska mängden blandmaterial i vår design- och produktutveckling.
Spill- och överblivet material i produktionen försöker vi till största möjliga mån ta tillvara på och utveckla till nya produkter. Några av våra modeller Cleansing pads ingår i Zero Waste-kategorin,
där produkterna utvecklats från spill- och överblivet material i produktionen.

 


VILL DU BLI TESTPERSON FÖR NYA PRODUKTER?

Innan vi lanserar nya produkter så använder vi oss av olika testpersoner för utvärdering.
Det ger oss möjlighet att utveckla produkter som baseras på våra kunders behov och upplevelser.

Är du vår nästa testperson?
Anmäl ditt intresse via ett personligt brev till: hello@imsevimse.se
Berätta gärna varför du vill bli testperson för nya produkter, samt vilka av våra produkter du använder eller tidigare har använt.

Vill du lära dig mer om vårt arbete, vänligen läs ImseVimses Hållbarhetspolicy (publiceras inom kort).