♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

TVÄTTRÅD & SKÖTSEL

TVÄTTRÅD – TYGBLÖJOR

  1. När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt.
    Tips: skölj blöjan med duschslangen i toalettstolen.
  2. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.
  3. Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren med tvättflikarna på blöjbyxor och Allt-i-ett blöjan. Tips: tvätta blöjor tillsammans med övrig tvätt.
  4. Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna på skonsam värme, men det sliter mer på tyget. Torka aldrig Vimses produkter på ett varmt element eller handdukstork. Det blir för hett för polyesterlagret och polyuretanlamineringen kan smälta. Tips: Om du använder vikblöjor så vik dem färdigt redan efter tvätt och torkning, så går blöjbytet snabbare.
  5. Nya tygblöjor, amningsinlägg och dambindor tvättas alltid före användning, det ökar absorptionsförmågan. Blöjbyxorna kan användas direkt utan tvätt.
    Tvättmedel

Vi rekommenderar ett miljömärkt tvättmedel och utan Zeoliter som är små aluminiumpartiklar som kan förstöra materialet i blöjbyxorna och som sliter onödigt hårt på alla textilprodukter.

Använd inte sköljmedel eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget och absorptionsförmågan blir betydligt sämre.

Använd inte blekmedel till blöjbyxorna. Det går bra att använda blekmedel på tygblöjorna ibland om det behövs till envisa fläckar.

TVÄTTRÅD – TYGBINDOR

Efter användning sköljs antingen bindorna ur och läggs i kallt vatten med salt eller så får de torka som de är innan tvätt.

Tvätta sedan bindorna i tvättmaskinen i 60° med ditt
vanliga tvättmedel. Använd inte sköljmedel, det förstör
absorptionsförmågan och är inte bra för underlivsmiljön.
Man kan istället tillsätta lite vinäger i sköljvattnet.

EFTER ANVÄNDNING
Använd binda kan hanteras på flera olika sätt innan tvätt.
Här är några exempel på hur man kan göra. Hitta det som funkar för dig och känns smidigast.
Vissa väljer att skölja ur använd binda direkt efter användning med andra helt enkelt viker ihop dem och förvarar dem i tex en wet bag till dess att det är dags för tvätt.
Det går även bra att lägga dem i kallt vatten med lite salt i ett dygn innan tvätt. Skölj dock gärna ur bindorna innan annars missfärgas lätt alla bindorna när mensblodet blandas upp med vattnet. Vill man få bort eventuella fläckar så kan de behandlas med tex galltvål. Vrid ur och lägg in bindorna i maskinen. Det går bra att tvätta bindorna tillsammans med annan tvätt. Det är heller inget måste att blötlägga bindor innan tvätt, utan det fungerar även att lägga in dem som de är.

TVÄTTRÅD & INSTRUKTIONER

Efter användning sköljs antingen bindorna ur och läggs i kallt vatten med salt eller så får de torka som de är innan tvätt. Tvätta sedan bindorna i tvättmaskinen i 60° med ditt vanliga tvättmedel. Använd inte sköljmedel, det förstör absorptionsförmågan och är inte bra för underlivsmiljön. Man kan istället tillsätta lite vinäger i sköljvattnet. Låt bindorna lufttorka – då håller de längst – eller använd torktumlare eller torkskåp med låg temperatur. Under de soliga månaderna torkas bindorna till fördel ute i solen då solen även hjälper till bleka eventuella fläckar.


FLÄCKAR
Det blir inte så mycket fläckar i bindorna som man kan tro, men visst kan fläckar uppkomma.  Många störs inte av det eller så har man svarta tygbindor och fläckarna syns inte på samma sätt. Vill man behandla fläckar så kan man göra det genom att tex skölja ur bindorna ordentligt i kallvatten direkt efter använding, lägga dem i blöt i saltat kallvatten och behandla fläckarna med tex galltvål eller citrontvål innan tvätt. Att hänga ut bindorna i solskenet är även det ett populärt sätt att bleka bort fläckar på.

TVÄTTRÅD – TYGTAMPONGER

Tvätta tampongerna i en tvättpåse för att förhindra att de fastnar i maskinen. Det går alldeles utmärkt att tvätta tampongerna tillsammans med din vanliga tvätt. Det går bra att tvätta dem i upp till 90 grader. Vi rekommenderar att du kokar dina tygtamponger innan den första användningen. 

Det går även bra att handtvätta tampongerna. Extra smidigt vid resa. 

Man kan även koka tampongerna om man inte har till tvättmaskin.

TVÄTTRÅD – ULL & SILKE

Skölj i kallt vatten innan tvätt (för att lösa upp bröstmjölk).

Tvättas i 30 grader för hand, alternativt i tvättmaskin med skonsamt ullprogram eller program för handtvätt. Använd ett milt tvättmedel.

Häng upp och låt dropptorka (ej i direkt solljus).

Torktumla ej. 

Ingen klorblekning.

FLÄCKAR – BINDOR
Det blir inte så mycket fläckar i bindorna som man kan tro, men visst kan fläckar uppkomma.  Många störs inte av det eller så har man svarta tygbindor och fläckarna syns inte på samma sätt. Vill man behandla fläckar så kan man göra det genom att tex skölja ur bindorna ordentligt i kallvatten direkt efter användning, lägga dem i blöt i saltat kallvatten och behandla fläckarna med tex galltvål eller citrontvål innan tvätt. Att hänga ut bindorna i solskenet är även det ett populärt sätt att bleka bort fläckar på.
De svarta bindorna kan blekas av urin då urin är frätande. Dessa fläckar ses som ljusare partier, ofta lite rödaktiga. För att undvika detta måste man vara noga med att skölja ur de svarta bindorna verkligt noga så att ingen urin är kvar i tyget.

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg