Shopping Cart: 0 Produkter

Care from Sweden

Menu

Så använder du din menskopp

Hur ska jag rengöra min menskopp?

Före användning:

Koppen ska kokas före första användningen och en gång i månaden:

Lägg koppen i en kastrull, täck helt med vatten och koka i 3 minuter. Lämna inte kastrullen utan tillsyn. Om koppen har blivit bränd i en kastrull som har torrkokat måste den kasseras.

Under mensen:

Tvätta den med vatten när du har tagit bort och tömt koppen. Skölj noggrant.

Kontrollera att hålen längs koppen är rena. Koppen kan användas i upp till fem år. Kontrollera din kopp regelbundet för att se att den inte är skadad. Byt ut den om den är skadad. Menskoppen kan missfärgas från hemoglobin i blodet. Detta påverkar inte koppens funktionalitet.

Hur sätter jag in min kopp?

  1. Tvätta händerna noggrant innan du sätter in menskoppen.
  2. Hitta den ställning som passar dig bäst; sitt på toaletten, stå med en fot på toaletten eller hukande. Slappna av bäckenmusklerna.
  3. Håll koppen med den pinnen pekande nedåt. Vik koppen enligt föredragen vikning. Se olika vikningar här.
  4. För in koppen med riktningen mot botten av ryggraden med den pinnen inuti vaginalöppningen. Se figur 2 och 3. Sätt inte in koppen så långt som i en tampong. För att säkerställa att den öppnas helt, flytta fingret runt koppen, tryck och dra lite eller vrid koppen. Ett vattenbaserat smörjmedel kan underlätta införandet. Använd inte oljebaserade produkter. När menskoppen är korrekt isatt bör du inte känna det. Om du känner dig obehag eller om koppen läcker, kan den vara felaktigt isatt. Öva tills du hittar rätt placering. Om pinnen irriterar dig kan den klippas av. Detta påverkar inte koppens funktion. Om du fortfarande har problem kan du ha fel storlek. Kontakta oss för en rekommendation om rätt storlek.

Se de olika sätten att vika din menskopp här.

Köp menskoppen här.

Hur tar jag ut min kopp?

Töm koppen minst var 12: e timme, även om den inte är full. Sitt på toaletten eller stå i duschen när du tar bort den. För de flesta användare behöver inte menskoppen tas bort innan du kissar eller gör nummer 2.

  1. Tvätta händerna noggrant innan du tar bort menskoppen.
  2. Sätt in pekfingret och tummen i slidan. Tryck på väggen eller kläm fast koppens botten för att släppa trycket. Håll detta grepp och dra försiktigt koppen nedåt för att ta bort den.
  3. Töm koppen i toaletten eller duschen.
  4. Tvätta din menskopp enligt beskrivningen ovan. Stoppa in den igen eller förvara den till nästa mensperiod. Om du har svårt att få ut din menskopp så avbryt och gå och gör något annat en liten stund. Den kan inte försvinna in i kroppen, och den kan sitta i upp till 12 timmar så det är ingen fara! Om du blir stressad så knyter sig dina muskler och då blir det svårare att få ut den – så försök att slappna av! Om den har klättrat upp en liten bit så sätt dig på huk och krysta lite för att få tag i den. Det kan underlätta om du torkar av lite också, för att få ett bättre grepp om koppen.

Vilken storlek behöver jag?

Menskoppen finns i tre storlekar som utgår ifrån blödningsmängd.

Mini: för de första åren med mens
Normal: för måttlig till normal blödning (passar de flesta)
Plus: för riklig till väldigt rikliga blödningar

Köp menskoppen här.

Lämna ett svar

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg