Lilla Blöjskolan

tygblöjeguide

VAD SKALL JAG VÄLJA

ImseVimse har många olika sorters tygblöjor att välja mellan men man kan dela upp dem i tre olika huvudgrupper.

  • One Size blöjor – det mest prisvärda alternativet
  • Allt-i-ett blöjor – det bekvämaste alternativet
  • 2-dels systemet – det mest flexibla alternativet

ATT ANVÄNDA ONE SIZE BLÖJAN

Vår senaste tygblöja växer med ditt barn och passar under hela blöjperioden. Blöjan består av en vattentät ytterbyxa och två inlägg i bambu och bomullsmix som du knäpper ihop med byxan. Har du en liten bebis under ca 8 kg kan det räcka med att du bara använder det lilla inlägget. Har du stort barn eller behöver mer absorption under natten kan du lägga extra inlägg löst i byxan. Blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas.

Vad behöver jag?
Du behöver ca 6-8 One Size Diapers och ca 18 extra set med inlägg för hela blöjperioden. Då har vi räknat med att du behöver ca 8 byten om dagen och tvättar var tredje dag.

ATT ANVÄNDA ALL-I-ETT BLÖJAN

Allt-i-ett blöjan är en modern blöja i smart design med perfekt passform, mjuk bentätning och läckagebarriär. Den finns i tre storlekar plus en extra storlek för de allra minsta. Välj mellan microfleece eller ekologisk bomull närmast barnets hud. Justera kardborre-fästen för bekväm passform. Allt-i-ett blöjan är perfekt som nattblöja eller under dagens sovstunder.

Vad behöver jag?
Om du tvättar var tredje dag och byter ca åtta gånger per dag behöver du 24 blöjor i varje storlek. Du kan också behöva extra inlägg för natten till de större barnen.

ATT ANVÄNDA 2-DELS SYSTEMET

Lägg tygblöjan i blöjbyxan och justera passformen med karborren och/eller tryckknapparna. Var noga med att blöjan sitter innanför blöjbyxan. Du kan behöva förstärka med extra frottéinlägg under natten eller om barnet kissar mycket. När blöjan är smutsig lägger du den i tvätten, blöjbyxan kan du använda 2-4 blöjbyten innan du tvättar den.

Frottéblöja
Formsydd blöja i ekologisk bomullsfrotté som sitter bra på barnet med hjälp av tryckknappar. Om barnet är litet kan du vika ner bakkanten och få en kortare blöja. Du kan själv reglera absorptionen genom att vika den lösa inlägget. Har du en pojkbebis kan du lägga det dubbelvikta inlägget framtill i blöjan. Har du en flickbebis brukar det vara bra med extra absorption mitt på blöjan.

Vikblöja
Tunn fyrkantiga blöja som man kan vika på många olika sätt. Kan även användas som extra inlägg i de formsydda frottéblöjorna.

Blöjbyxa
Ytterbyxa hålls utanpå blöjan och skyddar kläderna. Blöjbyxan behöver endast bytas när den blivit smutsig eller fuktig.

Frottéinlägg
Inlägg i frotté som används som extra uppsugnings-förmåga när barnet börjat kissa mer. Byts vid varje blöjbyte.

Engångsinlägg
Engångsinlägg som förenklar bajsbyte. Är biologiskt nedbrytbart/komposterbart och kan användas tillsammans med alla våra blöjor.

Torr-stjärt inlägg
Inlägg som används vid t.ex. röd rumpa. Läggs närmast huden. Fungerar som en fuktspärr och håller huden torr.

Vad behöver jag?
Välj rätt storlek på blöjbyxa och blöja efter hur mycket ditt barn väger. Du behöver 24 tygblöjor och 3-5 blöjbyxor för dagligt bruk. Välj gärna olika blöjbyxor och prova dig fram vilken som passar ditt barn bäst. Du spar massor av tusenlappar!

ATT TVÄTTA

Blöjbyte
När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.

Tvätt
Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C i Zeolit-fritt tvättmedel. Tvättråd för ullbyxorna se nedan. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren på blöjbyxor och Allt-i-ett blöjan och undvik att öppna den innan byxan torkat då det sliter på kardborren.

Tvätt av ullbyxor
Kan tvättas i maskin på ullprogram men vi rekommenderar handtvätt med mild olivtvål eller ullschampo. Tvätta genast vid byxbyte. Efter tvätt kramas byxan i en frottéhandduk för att spara torktid. Återinfetta med ullkur 1-2 gånger/månad. Att tänka på: Kiss är starkt frätande mot ullfibern och det är därför viktigt att inte låta byxan ligga våt för länge.

Torkning
Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna, men det sliter mer på tyget. Om ni ändå väljer detta alternativ så tumla på svag värme.

Sköljmedel
Använd inte sköljmedel eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget och uppsugningsförmågan blir betydligt sämre.

Blekmedel
Använd helst inte blekmedel till blöjbyxorna. Det går dock bra att, när det krävs, använda blekmedel på tygblöjorna.

Nya blöjor
Nya tygblöjor tvättas alltid före användning, det ökar
uppsugningsförmågan. Blöjbyxorna kan däremot användas
direkt utan tvätt.

Ladda ner tvättråd (PDF-fil)

FÖRKLARING TVÄTTSYMBOLER