Frågor & Svar

Vilka tygblöjor skall jag välja?

ImseVimse erbjuder tre olika typer av tygblöjesystem, One Size blöjor, Allt-i-ett blöjor eller “Blöja + Blöjbyxa”. Välj det system som passar dig bäst eller kombinera med t ex One Size blöjor på dagen och Allt-i-ett blöjor på natten.

One Size blöjor

Vår senaste tygblöja växer med ditt barn och passar under hela blöjperioden. Blöjan består av en vattentät ytterbyxa och två inlägg i bambu och bomullsmix som du knäpper ihop med byxan. Har du en liten bebis under ca 8 kg kan det räcka med att du bara använder det lilla inlägget. Har du stort barn eller behöver mer absorption under natten kan du lägga extra inlägg löst i byxan. Blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas.

Vad behöver man om man väljer One Size blöjor?
Du behöver ca 6-8 One Size Diapers och ca 18 extra set med inlägg för hela blöjperioden. Då har vi räknat med att du behöver ca 8 byten om dagen och tvättar var tredje dag.
Tillbehör: engångsinlägg som förenklar blöjbytet.

Allt-i-ett blöjor

Som namnet säger är detta en blöja som har allt. I ett. Den är lika lätt att använda som en engångsblöja, håller ditt barn torrt hela natten och torkar snabbt. Lägg bara i ett engångsinlägg och du är klar. När blöjan är använd tvättar du hela blöjan i maskin.

Vad behöver man om man väljer Allt-i-ett blöjor?
Detta behöver du för dygnet-runt-användning med tvätt var tredje dag om du väljer att bara använda Allt-i-ett blöjor:

24 st Allt-i-ett blöjor i rätt storlek. Eller färre om du väljer att tvätta oftare.
Tillbehör: engångsinlägg som förenklar blöjbytet, inlägg för extra absorption på t ex natten.

Blöja + Blöjbyxa, 2-del systemet

2-del systemet är enkelt och smart och kan kombineras efter barnets behov. Närmast barnets hud kan du välja en blöja som är formsydd i ekologisk bomullsfrotté, eller varför inte en klassisk vikblöja i rutvävd bomull. Våra formsydda blöjor finns i newborn-storlek som passar ca 2-8 kg och one-size som passar från ca 5 kg och räcker hela blöjperioden. Vikblöjorna passar bebisar från ca 2 kg men kan också med fördel användas som extra inlägg i alla andra tygblöjor.

Den ekologiska blöjbyxan och den mjuka softbyxan innehåller ett unikt material som är fukttätt men ändå andas. Vid blöjbytet läggs den våta blöjan för tvätt medan byxan ofta kan användas ett par blöjbyten till tills den känns fuktig och också hamnar i tvättkorgen.

Vad behöver man om man väljer 2-del systemet?
Detta behöver du för dygnet-runt-användning med tvätt var tredje dag om du väljer att använda blöjor och blöjbyxor:

24 st tygblöjor
ca 5 st blöjbyxor i rätt storlek
Tillbehör: engångsinlägg som förenklar blöjbytet, inlägg för extra absorption på t ex natten samt blöjinlägg för torr stjärt.

Vilken storlek på blöjbyxan och vilken blöja ska jag ha?

Välj blöjbyxa efter vikten på ditt barn. Tänk på att du nattetid kan behöva en storlek större blöjbyxa för att få plats för ett extra inlägg eller dubbel blöja.

Tvättråd

  1. När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt.
    Tips: skölj blöjan med duschslangen i toalettstolen.
  2. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.
  3. Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren med tvättflikarna på blöjbyxor och Allt-i-ett blöjan. Tips: tvätta blöjor tillsammans med övrig tvätt.
  4. Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna på skonsam värme, men det sliter mer på tyget. Torka aldrig ImseVimses produkter på ett varmt element eller handdukstork. Det blir för hett för polyesterlagret och polyuretanlamineringen kan smälta. Tips: Om du använder vikblöjor så vik dem färdigt redan efter tvätt och torkning, så går blöjbytet snabbare.
  5. Nya tygblöjor, amningsinlägg och dambindor tvättas alltid före användning, det ökar absorptionsförmågan. Blöjbyxorna kan användas direkt utan tvätt.

Tvättmedel

Vi rekommenderar ett miljömärkt tvättmedel och utan Zeoliter som är små aluminiumpartiklar som kan förstöra materialet i blöjbyxorna och som sliter onödigt hårt på alla textilprodukter.

Använd inte sköljmedel eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget och absoptionsförmågan blir betydligt sämre.

Använd inte blekmedel till blöjbyxorna. Det går bra att använda blekmedel på tygblöjorna ibland om det behövs till envisa fläckar.

De vanligaste frågorna

Vilken blöja är bäst för miljön?
Ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1050 kg per barn som tar ca 500 år att bryta ned. Svenska blöjbarn fyller 14 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg tyg som kan återvinnas!

Hur mycket kostar tygblöjor?
Det beror naturligtvis på vilka tygblöjor respektive engångsblöjor du väljer. Tygblöjor kostar
från 2 600 kr medan engångsblöjor kan kosta upp till 17 000 kr för en hel blöjperiod. Lägst kostnad med tygblöjor får du om du köper vår blöjbyxa Soft och vikblöjor. Väljer du vårt bekvämaste alternativ, Allt-i-ett blöjorna, kostar det ca 13 600 kr för hela blöjperioden om du köper 24 blöjor per storlek.

Alla priser i tabellen är beräknade på produkternas ordinarie pris. Köper du startpaket eller utnyttjar något av våra erbjudande kan det förstås bli billigare.

 

Varför blir en blöjperiod med Allt-i-ett blöjorna så mycket dyrare än One Size?
Om du väljer mellan Allt-i-ett och One Size så är styckpriset på Allt-i-ett-blöjorna lägre än för One Size men den totala kostnaden för hela blöjperioden blir högre eftersom du behöver köpa fler blöjor allt eftersom barnet växer. One Size blöjan består av två delar, ytterbyxa och inlägg, och blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas. Om du använder One size blöjor och tvättar var 3:e dag behöver du cirka 6-8 One Size Diapers och 18 extra set med inlägg för hela blöjperioden, att jämföra med 72 st Allt-i-ett-blöjor.

Varför ska jag välja One Size blöjorna?
Om du idag köper plastblöjor men känner att du vill bidra till en hållbar miljö, värna om ditt barns hygien och trivsel samtidigt som du får en bättre totalekonomi. Då ska du pröva vår nya One Size blöja. Det unika med One Size är att den är en så kallad “växa produkt”. Det innebär att en och samma blöja kan användas under hela blöjperioden. Passformen justeras med tryckknappar och kardborre vilket gör att du själv kan anpassa formen efter ditt barns kropp/stjärt.

Varför är inte One Size ekologisk?
På senare tid har det kommit fram nya miljövänliga produkter som är billigare än de tidigare alternativen. Den nya One Size är tillräckligt miljövänlig på ett sätt som möter nya kunders behov av hållbarhet och medvetenhet. Inläggen är gjorda av bambu och konventionellt odlad bomull. Bambu har betydligt högre absorption än bomull och en blandning av materialen ger en mjuk och slitstarkt yta.

Är det miljövänligt att tvätta tygblöjor?
Ja, du tvättar tygblöjorna i 60-90 °C och hängtorkar dem. Du spar både tvättmedel och el genom att tvätta tygblöjorna tillsammans med övrig tvätt.

Vilken blöja är bäst för barnet?
Mjuka och luftiga blöjor i bomull och bomullsmix är det naturligaste och skönaste material som du kan använda närmast huden. Tygblöjor har använts i årtusenden, engångsblöjor har bara använts en kort tid. Forskning har visat att kemikalierna i engångsblöjorna kan utlösa astma hos små barn*, och vara orsaken till minskad fertilitet i vuxen ålder*.

* källa: Acute Respiratory effects of Diapers Emissions Archieves of Environmental Health,
oktober 1999. Farliga blöjor, Expressen 11 oktober, 2000.

Hur gör man för att få tygblöjor att hålla tätt?
Byt blöja ofta, det är skönast för barnet. Tygblöjor kan behöva bytas ca varannan timme. Kissar barnet mycket eller sover länge förstärker du tygblöjan med extra inlägg.

Välj storlek på tygblöja och blöjbyxa eller Allt-i-ett blöjorna efter vikten på ditt barn. Använder du One Size ställer du in storleken med hjälp av tryckknapparna. Tygblöjan skall alltid vara helt innanför blöjbyxan.

Fäst blöjbyxans kardborre/tryckknappar så att blöjbyxan sitter säkert och se till att resåren sluter tätt runt lår och mage. En tygblöja sitter inte riktigt på samma sätt som en engångsblöja. Tygblöjorna sitter lite under magen och det är viktigt att bentätningen kommer upp i ljumskarna ordentligt, ungefär som underbyxor brukar sitta.

Om du smörjer in bebisrumpan med hudkrämer kan dessa efter ett tag ”täppa till” tygblöjorna och kisset läcker ut vid benen i stället för att absorberas. Tvätta då blöjorna några gånger i 60 grader utan tvättmedel. Låt helst krämen helt gå in helt i huden innan du sätter på blöjan.

Barnet vaknar på natten för att blöjan känns våt
Prova att använda “Inlägg för torr stjärt” De fungerar som en fuktspärr och håller barnets hud torr.

Barnet får utslag
Om du nyligen har bytt från engångsblöjor till tygblöjor kan det ta några dagar innan stjärten har
vant sig med den nya miljön. Nästan alla engångsblöjor innehåller superabsorbenter. Det är ett
plastmaterial som suger upp fukt mycket effektivt, men också den naturliga fukten i huden.

Hur ofta måste man byta blöjor?
En nyfödd baby kissar 15-20 gånger/dygn. Oavsett om du väljer tyg- eller engångsblöjor bör du
byta blöja ofta eftersom barnets hud mår bäst av det. Vi rekommenderar minst 8 blöjbyten/dygn men det varierar förstås från baby till baby.

Kräver det merarbete med tygblöjor?

Byta blöjor gör man oavsett vilken typ av blöjor man använder. Blöjorna tvättar du tillsammans med din vanliga tvätt. Du byter tygblöjor lite oftare men å andra sidan under en kortare period, eftersom barnet blir blöjfri tidigare. En stor fördel är att du alltid har blöjor hemma.

Hur lång ska en blöjperiod vara, egentligen??

Under de senaste 20 åren har blöjperioden blivit betydligt längre.

År 1989 – blev barn blöjfria vid ca 2 års ålder.
År 2011 – blir barn blöjfria mellan ca 3-7 år.

Det kan bero på en mängd olika saker. Dagens moderna engångsblöjor har alltid en supertorr yta och finns numer att köpa för barn som väger upp till 30 kg. Barn är bekväma små varelser som varken kan eller vill sluta med engångsblöjor. Barn blir ofta blöjfria tidigare med tygblöjor, vanligtvis före 2 års ålder. Det beror på att barnen känner när de kissar och får en förståelse för sambandet mellan kissnödig och våt blöja. Med tygblöjor får ni en skönare och kortare blöjperiod.

Myter & Sanningar

MYT: Det är tidskrävande med tygblöjor
Sanning: Med tygblöjor förkortas tiden som barnet använder blöjor. Efter ungefär två år är barnet blöjfritt. Att lägga en tvätt i maskin tar bara några minuter. Du har alltid blöjor hemma. Jämför det med att byta blöjor i 4-5 år och att behöva handla och bära hem nya blöjor hela tiden.

MYT: Det är bökigt att använda tygblöjor
Sanning: Med dagens färdigsydda tygblöjor med tryckknappar och kardborreknäppning är
det enkelt. Våra one-size-blöjor passar hela blöjperioden och du behöver bara se till att
ha rätt storlek på blöjbyxan, som anpassas efter barnets vikt.

MYT: Man får tvätta hela tiden
Sanning: Antingen tvättar du blöjorna separat var tredje dag eller så tvättar du dem tillsammans
med din andra, vanliga tvätt.

MYT: Det är ohygieniskt
Sanning: Blöjorna är hygieniska! Tvättar du dem i 60-90 grader blir de rena. Vi har sålt
ImseVimses blöjor till många BB-avdelningar.

MYT: Det är bara bohemer och snåljåpar som använder tygblöjor
Sanning: Alla kategorier av familjer använder tygblöjor idag. Skälen är bättre hälsa, miljö och ekonomi.

MYT: Det luktar om blöjorna
Sanning: Eftersom du spolar ner bajset och tvättar var tredje dag så är tygblöjorna luktfria.

MYT: Barnen kan inte röra sig
Sanning: Alla blöjor är en aning hindrande för barnets rörelser. Tygblöjorna är idag lätta och smidiga och förkortar blöjperioden.