♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

Första mensen – få koll på läget!


Att få sin första mens kan kännas märkligt, spännande och roligt. Det uppstår såklart många tankar och funderingar kring vad som är normalt och inte. I vilken ålder man får mens varierar, vanligast är att den dyker upp mellan åldern 11-14. En del får mens redan vid 9 eller så väntar mensen till efter man har fyllt 16. Inget är konstigt eller fel, det beror på att vi människor är olika.

Hur ofta har jag mens då? 

Menscykeln, som man kallar tiden mellan första dagen av mensen till första dagen av nästa mens, brukar vara cirka 28 dagar. När man är ung och precis fått sin mens är det vanligt att den kommer lite oregelbundet eller hoppar över en månad eller flera månader till och med.

Hur mycket blöder jag?

Hur mycket du blöder skiljer sig från person till person, vissa blöder mycket och andra lite. Den sammanlagda mängden är oftast inte mer än mellan 20 till 80 ml (vilket är ungefär fyra matskedar) under en hel mensperiod, Det är ju inte så mycket, men det kan ibland kännas som mycket då blodet är uppblandat med sekret från underlivet. 

Vilken färg är det på blodet?

Hur ser den första mensen ut? Kommer det massa blod eller är det en rosaaktig flytning – vad kan man förbereda sig på att upptäcka i trosan när man fått sin första mens? Det kan bli bägge alternativen. Man kan helt enkelt inte veta hur den första mensen blir.  Sen då, när man fått mens flera gånger? Det är lätt att tro att mensen är röd precis som när man har skurit sig i fingret. Det är helt normalt att blodet ändrar färg under mensperioden. I början på mensperioden kan det vara klarrött medan det i slutet kan vara lite mörkare och ibland rödbrunt. Varför det är brunaktigt beror på blodet som kommer i slutet av mensen inte är lika färskt som det som kom i början. 

Gör det ont att ha mens?

Det kan vara olika, en del får inte alls ont, andra får kanske superont. Mensvärk kan kännas som en molande smärta längre ned i magen, det kan även smärta ut mot ryggen. Smärtan kommer av när livmodern drar ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan. Det är helt normalt att få mensvärk, även om det kan kännas väldigt jobbigt. Det är bra att röra på sig då, även fast smärtan gör att det tar emot. Ett annat tips är att värma det området som gör ont genom att ligga i ett varmt bad eller använda en värmedyna/vetevärmare. Det finns också receptfria läkemedel som kan hjälpa. Om du känner väldigt mycket smärta så att du blir begränsad att till exempel gå i skolan prata med skolsköterska eller ungdomsmottagning, det finns mer hjälp att få.

Varför får man mens?

Ja, bra fråga! Att få mens innebär att kroppen helt enkelt är redo att bli gravid. Ungefär 10-14 dagar innan du får mens inträffar din ägglossning. Ett ägg mognar i dina äggstockar och vandra ner mot din livmoder genom äggledarna. Detta sker varje månad cirka två veckor innan mens. Under tiden som ägget mognar blir livmoderslemhinnan tjock och fyllig, detta för att kunna ta emot ett ägg som befruktats av en spermie. Men om inte ägget blir befruktat behövs inte den tjocka slemhinnan och den stöts ut. Voila, det är detta som är mensblödningen. Om ägget blir befruktat fastnar det i livmoderslemhinnan och börjar växa. Händer det blir det ingen mens men kanske en bebis. 

Vilket mensskydd ska jag ha?

Vad för slags mensskydd man vill använda skiljer sig från person till person. I början vill man ha så okomplicerat som möjligt, man ska ha tid och ro att vänja sig vid denna nya kroppsfunktion. 

Imses startkit är perfekt för att börja testa vilka skydd som passar just dig. De är enkla att använda, tvätta och de är säkra mot läckage. Dessutom slipper man det där trista prasslet och svettiga känslan från engångsbindor. I startkitet finns tre olika storlekar, ett trosskydd för de dagar man inte har så mycket mens, en regularbinda när det är lite mer mensflöde och en nattbinda till natten som passar perfekt för när man ligger och sover. Då vill man ha en lång binda så man inte läcker bakåt. Ett tips är att komplettera med den knappfria bindan, den är skön att använda om man till exempel cyklar eller rider. Lycka till nu, kom ihåg att du alltid kan fråga oss om menskydd och mens, hållbarhet och klimatsmarta tips har vi rätt bra koll på också. 🙂

Här ser du Imses fina startpaket!

https://imsevimse.se/produkt/startpaket-med-tygbindor/

Lämna ett svar

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg