♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

FAQ UV

Barn har känslig hud och ska helst skyddas från solen, men hur många barn vill sitta stilla i skuggan och leka? Då är solskyddskläder/UV-kläder ett riktigt bra och tryggt alternativ. I kombination med solkräm kan ni njuta av värmen och sommaren.
Solskyddskläder eller UV-kläder ger ett gott och heltäckande skydd mot solens UV-strålar. En vanlig t-shirt ger bara en solskyddsfaktor på ca 10 SPF/UV-faktor medan UV-kläder kan ge ända upp till 50 SPF. Det som ger UV-kläderna det solskydd som de har är tätheten (densiteten i tygets konstruktion. ImseVimses solskyddskläder har högsta UV-faktorn på 50+ och de tål bad i både salt- och klorvatten.

Många väljer bort solkräm till sig själva och sina barn då innehållet i solkrämer har varit omdiskuterat och kan innehålla en hel del ämnen och kemikalier. Även om man använder solskyddskläder så är det ändå viktigt att skydda de delar av kroppen som inte täcks av kläderna, som tex ansikte, händer och fötter. Nu finns det även många bra alternativ av ekologiska solskyddskrämer med mindre kemikaier. Rådfråga gärna någon kunnig på områden om ni vill ha mer vägledning kring just solkrämer och dess innehåll och vilken ni ska välja.
Solskyddsfaktorn i UV-kläder påverkas även av att tyget stretchas ut så när ni väljer storlek på era solskyddskläder, se till att de inte är för små. Ett plagg som är märkt som tex 50+ kan i stretchat tillstånd förlora en del av sitt solskydd. Efter bad så blir kyler blöta plagg snabbt ner små kroppar, det gäller även solskyddskläder, så ta av barnen UV-kläderna efter bad och häng upp på tork. En bra idé kan vara att ha två uppsättningar av UV-kläder då den ena uppsättningen kan användas medan den andra hinner torka. Tyget i UV-kläder torkar snabbt i solen.

Det är även viktigt att skydda barnens ansikte och nacke från solen och UV-strålarna. Med en solhatt med både skärm fram och ett tygstycke bak i nacken skyddas både ansikte och nacke. Vimses solhattar har en solskyddsfaktor på UPF50+ för maximalt skydd.
Med badskor så skyddas barnets fötter från vassa föremål och skräp på väg till stranden och under lek i och utanför vattnet. Det är även skönt med skyddade fötter då sanden kan bli brännhet i gassande sol. Vid bad vid pool ger våra badskor ett extra halkskydd. Det är ändå viktigt att lära barnen att inte springa vid poolkanten, oavsett om badskor är på eller ej.

Vimses solskyddskläder har unika och smarta funktioner. På solkepsarna finns det knappar längst ut på nackskyddet som fästes ihop med våra solskyddskläder. På så vis riskerar inte solhatten att blåsa bort eller tappas bort om barnet skulle dra av sig hatten. En annan smart funktion är dragkedjan på baksidan av solskyddsoverallen. Den gör att det enkelt går att kolla om barnet behöver bytas på. På så vis slipper man ta av overallen för att se efter om blöjan behöver bytas eller ej. Under overallen rekommenderar vi vår badblöja om barnet ännu inte är blöjfri.

UPF (Ultraviolet Protection Factor) används som mått på solskyddet i solskyddskläder.
SPF (Sun Protection Factor) används för solskyddsfaktorn i solkrämer.
Vilken UPF-klass ett plagg får beror på hur mycket UVA och UVB- strålning som släpps igenom tyget.

UPF 15-24 Bra skydd
UPF 25-39 Mycket bra skydd
UPF 40-50+ Utmärkt skydd.

UV-index UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark.
På sommaren i Sverige varierar UV-index vanligtvis mellan 4 och 7 från norr till söder. I Thailand i december är UV-index cirka 12.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Vimses solskyddskläder har två olika märkningar; UV801 och UPF50+. 
Varför väljer vi då att ha två certififieringar och inte bara en som många andra? Behövs verkligen båda och vad är skillnaden på de två olika klassificeringarna?
En av anledningarna till att vi använder två olika klassificeringar är helt enkelt att vi säljer våra produkter över hela världen och vill ha en märkning som folk i olika delar av världen känner igen och känner sig trygga med. I Europa det UV801 som är standard och den folk är bekanta med medan UPF används som standard i bla Australien. En annan mycket god anledning är att de två testerna kompletterar varandra. Där det ena testet kanske missar på några viktiga punkter, fyller det andra testet upp. Hellre ett test för mycket eller hur? Med andra ord så kan man känna sig trygg i solen med ImseVimses solskyddskläder.

Solskyddskläder klassas efter sin förmåga att stå emot ultraviolett strålning och många faktorer bidrar till klassificeringen:

  • Sammansättningen av trådarna i tyget. UV-skyddet är inte en kemisk process utan bygger på konstruktionen och kvaliteten på garnet.
  • Stickningen av tyget (tätare tyg ger högre betyg)
  • Tygets färg (mörkare färger är i allmänhet bättre)
  • Stretch (mer stretch i tyget sänker betyget)
  • Fukt (många tyger har lägre betyg när vått tillstånd)

UPF (Ultraviolet Protection Factor) testas enligt Australiensisk standard och i enlighet med riktlinjer och regler från ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency). Ett plagg med en UPF på 50 tillåter endast att 1/50-del av UV-strålningen som faller på plaggets yta får passera genom det. Med andra ord, tyget blockerar 98% av UV-strålningen. UPF50+testet innebär att man utsätter tyget för ultraviolett strålning i torrt tillstånd och mäter hur mycket som passerar igenom tyget. Olika våglängder av strålning har olika effekter på människors hud och även det tar man hänsyn till när man klassificerar tyget.

UV801 är den europeiska standarden. Tyget som testas enligt UV801 får en mer tillförlitlig UPF-faktor eftersom tygerna testas i vått och sträckt tillstånd.
När det gäller kläder mäter man solskyddsfaktorn när tyget är sträckt, under slitage och utsatt för svett och fukt. Allt för att skapa samma förutsättningar som plagget har när det används på stranden eller i utomhuspoolen. Dessutom påverkas solskyddsfaktorn när tyget tvättas och därför tvättas det och testas sedan i vått och sträckt tillstånd.

Utöver dessa certifieringar så är våra solskyddskläder även OEKO-tex klass 1 märkta, vilket betyder att de är fria från hälsofarliga ämnen. Här kan man läsa mer om OEKO-tex.

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg