Vanliga frågor om tygtamponger

Varför tygtamponger?

Hur funkar tygtamponger? Är de säkra? Hur ofta behöver jag byta? Hur gör jag rent dem? Är det inte äckligt? Och varför ska jag använda dem istället för engångstamponger? Eftersom det är en helt ny produkt på marknaden så finns många frågor kring tygtamponger och nyfikenheten är stor. Här är de vanligaste frågorna och svaren!

ImseVimses tvättbara tygtamponger är ett mjukt och naturligt mensskydd som skapar en fräsch känsla under mensen.

HÄLSAN
Hälsofördelarna är lika många som miljövinsterna. Genom att byta till tygtamponger eller tygbindor från engångsbindor och tamponger slipper du alla plaster, parfymer och kemikalier som engångsprodukter ofta är tillverkade av. Plaster och liknande material har visat sig vara mindre bra för vår hälsa och den kemikaliecocktail som blir då flera olika material kombineras är sällan testade i kombination med varandra och kan därmed utgöra en större risk för hälsan.

 

Många som byter från engångsmensskydd till tygbindor eller tygtamponger blir även av med klåda och svamp i underlivet då tygtamponger är tillverkade i bomull, ett material som är naturligt. En annan hälsoaspekt är det goda samvetet! Det är en härlig vitaminkick för samvetet att veta att man hjälper till att minska plastberget genom att återanvända produkter istället för att slänga efter endast en användning.

MILJÖN
Den genomsnittliga menstruerande personen använder ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger under en livstid. Efter varje användning slängs dessa produkter och mycket hamnar i naturen på ett eller annat sätt. Även tillverkningen och frakterna av dessa produkter som endast används en endaste gång innan de kasseras bör räknas in i miljöpåverkan.

Engångsbindor och tamponger är tillverkade av en hel del plaster och som om det inte vore nog så är de oftast förpackade var för sig, det lilla plasthöljet runt tampongen och plastfickan som omger bindan. Det känns ju väldigt onödigt. Det blir en hel del plast som används en gång och sedan slängs. Att använda något bara en gång är inte tillräckligt!

EKONOMIN
Om vi kikar tillbaka till punkten ovan och ser hur många mensskydd som går åt i genomsnitt till EN person under en hel livstid och sedan räknar om det i pengar, så stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Och det är pengar som egentligen bara kastas bort efter en enda användning. Genom att byta ut mensskydden till återanvändbara alternativ, sparar man snabbt in den kostnaden som annars skulle gått till bindor och tamponger. Pengar som högst troligt kan användas till mycket trevligare ändamål!

Tips! Skaffa en ’Mens-burk’ där du varje månad lägger i den summa som du annars skulle ha lagt på bindor och tamponger och använd sedan till roligare saker. En resa, körkort, något du länge velat ha, men inte haft råd med till exempel.

Här hittar du tampongerna.


Vanliga frågor om tygtamponger

När ska man inte använda tygtampong?
Använd inte tygtampong …

 • Om du har haft Toxic shock syndrome (TSS)
 • Om du har blödningar som kommer efter abort, missfall eller förlossning, eller efter ett operativt ingrepp i underlivet. I dessa situationer anser man att det finns en ökad risk för infektion om man använder tampong.
 • Istället för kondom, p-piller, spiral eller pessar. Tygtampong är inte preventivmedel.
 • Om man inte har mens, använd alltså inte till flytningar mellan menstruationerna. Detta kan förvärra problemet med obalans i bakteriefloran.

Kan alla använda tygtampong?
Precis som med engångstamponger eller menskopp så kan inte alla använda tygtamponger. Och det vet du inte förrän du har testat. Precis som när man använder engångstamponger eller menskopp kan det krävas lite övning att få tygtampongen på rätt plats och det krävs att du läser på hur man använder och rengör dem. Det kräver lite åtagande och passar inte alltid alla i livet.

Spiral och tygtampong?
Precis som det gäller med engångstamponger så ska inte vara några hinder att använda tygtamponger om man har spiral.

Hur ofta ska jag byta tygtampong?
Hur ofta du ska byta tampong och vilken storlek du ska använda beror på hur riklig mens du har, någonting som varierar under mensperioden. Använd inte större storlek än vad du behöver och anpassa storleken efter hur mycket du blöder. Har du för stor tampong inne så märker du det genom att det känns torrt när du drar ut den. Och då kan du störa dina känsliga slemhinnor. Du bör byta ut din tampong regelbundet var 4:e-6:e timme.

Under de första dagarna av din menstruation när blödningarna är kraftigare, kan det vara lämpligt med en tampong som har större uppsugningsförmåga och du kan byta din tampong oftare, tex var 4:e timme. Mot slutet av menstruationen blir blödningarna lättare och då behöver du troligtvis inte byta lika ofta. Glöm inte att ta bort den gamla tampongen när du byter till ny, och… glöm inte att ta ut den sista tampongen i slutet av menstruationen.

Vilken livslängd har tygtampong?
Vi har 10-års garanti på våra återanvändbara mensskydd. Hur länge håller tampongerna innan de blir uttjänta då? Det beror helt och hållet på hur mycket de används, hur de tvättas och tas omhand och allmänt slitage. Även här är det en personlig preferens om hur länge man vill ha tygtampongerna innan man känner att man vill ersätta dem med nya.

Sova med tygtampong?
Vi rekommenderar att byta var 4–6 timme.

Träna, sporta, yoga och rida med tygtampong?
Funkar alldeles utmärkt. För att undvika läckage kan du byta till ny innan ditt träningspass. Tygtampongen har inte riktigt samma absorberingsförmåga som engångstamponger.

Bada med tygtampong?
Det går bra att bada med tygtampong. Vi rekommenderar att du byter tampong när du badat klart. Såvida du inte badar mer än 6 timmar, då rekommenderar vi att du byter var sjätte timme. Men de flesta badar nog inte så länge.

Hur sätter jag in en tampong?
Så här använder du ImseVimses tvättbara tamponger:

 1. Tvätta tampongerna innan första användning, genom att tvätta med tvättmaskin eller att koka i en minut.
 2. Tvätta händerna. Börja med att rulla ihop tampongen, börja i den änden utan snöre. Rulla den ganska kompakt och snurra sen upp snöret till önskad längd.
 3. Om du vill kan du göra en knut vilket gör att tampongen håller sig ihoprullad vid uttaget. Men gör bara en knut annars kan den bli svår att få upp. De tvättbara tampongerna är inte lika glatta som engångstamponger, vilket kan göra att de upplevs som lite svårare att föra in.
 4. Kolla så snöret sitter fast genom att rycka i det. Slappna av och tryck försiktigt tampongen så långt som möjligt uppåt och bakåt in i slidan.
 5. När du ska ta ut tampongen drar du lätt i snöret. Om det är svårt att få ut den kan det bero på att den inte har sugit upp maximalt, då kan det vara en idé att använda en med mindre uppsugningsförmåga nästa gång. Om du inte kan hitta snöret, sätt dig ner på huk och tryck på samma sätt som om du skulle gå på toaletten. Sedan kan du ta tag i tampongen med två fingrar. Om du inte klarar av att ta bort tampongen själv, kontaktar du en gynekolog.

Hur gör jag med den använda tampongen?
Använd tampong kan hanteras på olika sätt innan tvätt. Här är några exempel på hur man kan göra. Hitta det som funkar för dig och känns smidigast.

 1. Du kan skölja ur använd tampong i kallt vatten direkt efter användning och låta den torka tills det är dags för maskintvätt.
 2. Eller förvara dem i till exempel ImseVimses wet bag (fukttät förvaringspåse) till dess att det är dags för tvätt.
 3. Det går även bra att lägga dem i kallt vatten med lite salt i ett par dygn innan tvätt, men skölj dock ur tampongerna innan.

Vid tvätt: Vill man få bort eventuella fläckar så kan de behandlas med till exempel galltvål eller citrontvål. Vrid ur och lägg in tampongerna i maskinen. Det går bra att tvätta tampongerna tillsammans med annan tvätt. Det är heller inget måste att blötlägga tampongerna innan tvätt, utan det fungerar även att lägga in dem som de är. Ett tips är att använda en tvättpåse till tampongerna så är det lättare att sortera. Tvätta sedan tampongerna i tvättmaskinen i 60–90° med ditt vanliga tvättmedel. Använd inte sköljmedel, det förstör absorptionsförmågan och är inte bra för underlivsmiljön. Man kan istället tillsätta lite vinäger i sköljvattnet.

Efter tvätt: Låt tampongerna lufttorka – då håller de längst – eller använd torktumlare eller torkskåp med låg temperatur. Vill du vara extra säker på att tampongen är ren går det bra att koka den i vatten i en minut.

Byta tampong i skolan, på jobbet eller på stan?
Många kan tycka att det verkar krångligt att använda tygtampong när man är i skolan, ute och fikar, på jobbet m.m. Men det behöver absolut inte vara krångligare än att använda något annat mensskydd. Med våra Mini Wet Bags, en liten nätt förvaringsväska i laminerat polyestertyg förvarar du diskret och smidigt dina använda tamponger. Lägg ner tampongerna utvecklade som de är eller rullade och stoppa sedan ner i dem i lilla förvaringspåsen. Krångligare än så behöver det inte vara. Inget kladd, inget krångel!

Hur tillverkas tygtampongen?
Tygtampongen består av 2 lager 100% ekologisk bomull.

Var tillverkas de?
Tampongerna tillverkas och produceras i Turkiet.

Stoppar en tampong mensblodet?
En tampong suger upp/absorberar mensblodet.

Kan jag använd om jag är oskuld?
Ja, inga problem.

Kan tampongen försvinna in i kroppen?
Nej.

Hur vet jag att den sitter rätt?
Du får helt enkelt känna efter. Om det känns bra och om tampongen inte läcker, så sitter den förmodligen rätt. Det finns inget facit på vad som är rätt, då det varierar från slida till slida. Slidor, liksom människor, är olika långa och livmodertappen – där mensen kommer ifrån – sitter olika högt. Testa och känn efter!

Så här går du över till återanvändningsbara mensskydd
Tycker du ändå att det känns jobbigt att tvätta blod? För dem som inte har testat kan tygbindor eller tygtampong kännas ännu mer obekvämt än vad det redan innebär när en menstruerar. Men många som går över till återanvändningsbara sanitetsprodukter upplever att de börjar se sin menstruationscykel som en mycket mer naturlig del än de gjort tidigare.

Här hittar du tampongerna.