♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

FAQ Tygtamponger

Precis som med engångstamponger eller menskopp så kan inte alla använda tygtamponger. Och det vet du inte förrän du har testat. Precis som när man använder engångstamponger eller menskopp kan det krävas lite övning att få tygtampongen på rätt plats och det krävs att du läser på hur man använder och rengör dem. Det kräver lite åtagande och passar inte alltid alla i livet.

Precis som det gäller med engångstamponger så ska inte vara några hinder att använda tygtamponger om man har spiral.

Hur ofta du ska byta tampong och vilken storlek du ska använda beror på hur riklig mens du har, någonting som varierar under mensperioden. Använd inte större storlek än vad du behöver och anpassa storleken efter hur mycket du blöder. Har du för stor tampong inne så märker du det genom att det känns torrt när du drar ut den. Och då kan du störa dina känsliga slemhinnor. Du bör byta ut din tampong regelbundet var 4:e-6:e timme.

Under de första dagarna av din menstruation när blödningarna är kraftigare, kan det vara lämpligt med en tampong som har större uppsugningsförmåga och du kan byta din tampong oftare, tex var 4:e timme. Mot slutet av menstruationen blir blödningarna lättare och då behöver du troligtvis inte byta lika ofta. Glöm inte att ta bort den gamla tampongen när du byter till ny, och… glöm inte att ta ut den sista tampongen i slutet av menstruationen.

Vi har 10-års garanti på våra återanvändbara mensskydd. Hur länge håller tampongerna innan de blir uttjänta då? Det beror helt och hållet på hur mycket de används, hur de tvättas och tas omhand och allmänt slitage. Även här är det en personlig preferens om hur länge man vill ha tygtampongerna innan man känner att man vill ersätta dem med nya.

Vi rekommenderar att byta var 4–6 timme.

Funkar alldeles utmärkt. För att undvika läckage kan du byta till ny innan ditt träningspass. Tygtampongen har inte riktigt samma absorberingsförmåga som engångstamponger.

Det går bra att bada med tygtampong. Vi rekommenderar att du byter tampong när du badat klart. Såvida du inte badar mer än 6 timmar, då rekommenderar vi att du byter var sjätte timme. Men de flesta badar nog inte så länge.

Så här använder du Imses tvättbara tamponger:

 1. Tvätta tampongerna innan första användning, genom att tvätta med tvättmaskin eller att koka i en minut.
 2. Tvätta händerna. Börja med att rulla ihop tampongen, börja i den änden utan snöre. Rulla den ganska kompakt och snurra sen upp snöret till önskad längd.
 3. Om du vill kan du göra en knut vilket gör att tampongen håller sig ihoprullad vid uttaget. Men gör bara en knut annars kan den bli svår att få upp. De tvättbara tampongerna är inte lika glatta som engångstamponger, vilket kan göra att de upplevs som lite svårare att föra in.
 4. Kolla så snöret sitter fast genom att rycka i det. Slappna av och tryck försiktigt tampongen så långt som möjligt uppåt och bakåt in i slidan.
 5. När du ska ta ut tampongen drar du lätt i snöret. Om det är svårt att få ut den kan det bero på att den inte har sugit upp maximalt, då kan det vara en idé att använda en med mindre uppsugningsförmåga nästa gång. Om du inte kan hitta snöret, sätt dig ner på huk och tryck på samma sätt som om du skulle gå på toaletten. Sedan kan du ta tag i tampongen med två fingrar. Om du inte klarar av att ta bort tampongen själv, kontaktar du en gynekolog.

Använd tampong kan hanteras på olika sätt innan tvätt. Här är några exempel på hur man kan göra. Hitta det som funkar för dig och känns smidigast.

 1. Du kan skölja ur använd tampong i kallt vatten direkt efter användning och låta den torka tills det är dags för maskintvätt.
 2. Eller förvara dem i till exempel Imses wet bag (fukttät förvaringspåse) till dess att det är dags för tvätt.
 3. Det går även bra att lägga dem i kallt vatten med lite salt i ett par dygn innan tvätt, men skölj dock ur tampongerna innan.

Vid tvätt: Vill man få bort eventuella fläckar så kan de behandlas med till exempel galltvål eller citrontvål. Vrid ur och lägg in tampongerna i maskinen. Det går bra att tvätta tampongerna tillsammans med annan tvätt. Det är heller inget måste att blötlägga tampongerna innan tvätt, utan det fungerar även att lägga in dem som de är. Ett tips är att använda en tvättpåse till tampongerna så är det lättare att sortera. Tvätta sedan tampongerna i tvättmaskinen i 60–90° med ditt vanliga tvättmedel. Använd inte sköljmedel, det förstör absorptionsförmågan och är inte bra för underlivsmiljön. Man kan istället tillsätta lite vinäger i sköljvattnet.

Efter tvätt: Låt tampongerna lufttorka – då håller de längst – eller använd torktumlare eller torkskåp med låg temperatur. Vill du vara extra säker på att tampongen är ren går det bra att koka den i vatten i en minut.

Många kan tycka att det verkar krångligt att använda tygtampong när man är i skolan, ute och fikar, på jobbet m.m. Men det behöver absolut inte vara krångligare än att använda något annat mensskydd. Med våra Mini Wet Bags, en liten nätt förvaringsväska i laminerat polyestertyg förvarar du diskret och smidigt dina använda tamponger. Lägg ner tampongerna utvecklade som de är eller rullade och stoppa sedan ner i dem i lilla förvaringspåsen. Krångligare än så behöver det inte vara. Inget kladd, inget krångel!

Tygtampongen består av 2 lager 100% ekologisk bomull.

Tampongerna tillverkas och produceras i Turkiet.

En tampong suger upp/absorberar mensblodet.

Nej, det kan den inte. 

Du får helt enkelt känna efter. Om det känns bra och om tampongen inte läcker, så sitter den förmodligen rätt. Det finns inget facit på vad som är rätt, då det varierar från slida till slida. Slidor, liksom människor, är olika långa och livmodertappen – där mensen kommer ifrån – sitter olika högt. Testa och känn efter!

Tycker du ändå att det känns jobbigt att tvätta blod? För dem som inte har testat kan tygbindor eller tygtampong kännas ännu mer obekvämt än vad det redan innebär när en menstruerar. Men många som går över till återanvändningsbara sanitetsprodukter upplever att de börjar se sin menstruationscykel som en mycket mer naturlig del än de gjort tidigare.

Använd inte tygtampong …

 • Om du har haft Toxic shock syndrome (TSS)
 • Om du har blödningar som kommer efter abort, missfall eller förlossning, eller efter ett operativt ingrepp i underlivet. I dessa situationer anser man att det finns en ökad risk för infektion om man använder tampong.
 • Istället för kondom, p-piller, spiral eller pessar. Tygtampong är inte preventivmedel.
 • Om man inte har mens, använd alltså inte till flytningar mellan menstruationerna. Detta kan förvärra problemet med obalans i bakteriefloran.
Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg