♡ Ta hand om dig! ♡
Shopping Cart: 0 Produkter
Menu

FAQ TYGBLÖJOR

Vimse har många olika sorters tygblöjor att välja mellan men man kan dela upp dem i tre olika huvudgrupper.

Vår senaste tygblöja växer med ditt barn och passar under hela blöjperioden. Blöjan består av en vattentät ytterbyxa och två inlägg i ekologisk bomull som du knäpper ihop med byxan. Har du en liten bebis under ca 8 kg kan det räcka med att du bara använder det lilla inlägget. Har du stort barn eller behöver mer absorption under natten kan du lägga extra inlägg löst i byxan. Blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas.

Vad behöver jag?
Du behöver ca 6-8 All in two-blöjor och ca 18 extra set med inlägg för hela blöjperioden. Då har vi räknat med att du behöver ca 8 byten om dagen och tvättar var tredje dag.

All in one-blöjan är en modern blöja i smart design med perfekt passform, mjuk bentätning och läckagebarriär. Den finns i tre storlekar plus en extra storlek för de allra minsta, med ekologisk bomull närmast barnets hud. Justera kardborre-fästen för bekväm passform. All in one-blöjan är perfekt som nattblöja eller under dagens sovstunder.

Vad behöver jag?
Om du tvättar var tredje dag och byter ca åtta gånger per dag behöver du 24 blöjor i varje storlek. Du kan också behöva extra inlägg för natten till de större barnen.

Lägg tygblöjan i blöjbyxan och justera passformen med kardborren och/eller tryckknapparna. Var noga med att blöjan sitter innanför blöjbyxan. Du kan behöva förstärka med extra frottéinlägg under natten eller om barnet kissar mycket. När blöjan är smutsig lägger du den i tvätten, blöjbyxan kan du använda 2-4 blöjbyten innan du tvättar den.

Frottéblöja
Formsydd blöja i ekologisk bomullsfrotté som sitter bra på barnet med hjälp av tryckknappar. Om barnet är litet kan du vika ner bakkanten och få en kortare blöja. Du kan själv reglera absorptionen genom att vika den lösa inlägget. Har du en bebis med snopp kan du lägga det dubbelvikta inlägget framtill i blöjan. Har du bebis med snippa brukar det vara bra med extra absorption mitt på blöjan.

Vikblöja
Tunn fyrkantiga blöja som man kan vika på många olika sätt. Kan även användas som extra inlägg i de formsydda frottéblöjorna.

Diaper cover-blöjbyxa
Ytterbyxa hålls utanpå blöjan och skyddar kläderna. Diaper cover behöver endast bytas när den blivit smutsig eller fuktig.

Vad behöver jag?
Välj rätt storlek på diaper cover och valfritt inlägg efter hur mycket ditt barn väger. Du behöver 24 tygblöjor och 3-5 diaper cover-blöjbyxor för dagligt bruk. Välj gärna olika blöjbyxor och prova dig fram vilken som passar ditt barn bäst. Du spar massor av tusenlappar!

Frottéinlägg
Inlägg i frotté som används som extra uppsugnings-förmåga när barnet börjat kissa mer. Byts vid varje blöjbyte.

Engångsinlägg
Engångsinlägg som förenklar bajsbyte. Är biologiskt nedbrytbart/komposterbart och kan användas tillsammans med alla våra blöjor.

Stay Dry inlägg
Inlägg som används vid t.ex. röd rumpa. Läggs närmast huden. Fungerar som en fuktspärr och håller huden torr.

Välj blöjbyxa efter vikten på ditt barn. Tänk på att du nattetid kan behöva en storlek större blöjbyxa för att få plats för ett extra inlägg eller dubbel blöja.

TVÄTT & SKÖTSEL

När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.

Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C i Zeolit-fritt tvättmedel. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren på blöjbyxor och Allt-i-ett blöjan och undvik att öppna den innan byxan torkat då det sliter på kardborren.

Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna, men det sliter mer på tyget. Om ni ändå väljer detta alternativ så tumla på svag värme.

Använd inte sköljmedel eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget och uppsugningsförmågan blir betydligt sämre.

Använd helst inte blekmedel till blöjbyxorna. Det går dock bra att, när det krävs, använda blekmedel på tygblöjorna.

Nya tygblöjor tvättas alltid före användning, det ökar
uppsugningsförmågan. Blöjbyxorna kan däremot användas
direkt utan tvätt.

  1. När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt.
    Tips: Skölj blöjan med duschslangen i toalettstolen.
  2. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.
  3. Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren med tvättflikarna på blöjbyxor och All in one- blöjan. Tips: tvätta blöjor tillsammans med övrig tvätt.
  4. Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna på skonsam värme, men det sliter mer på tyget. Torka aldrig Vimses produkter på ett varmt element eller handdukstork. Det blir för hett för polyesterlagret och polyuretanlamineringen kan smälta. Tips: Om du använder vikblöjor så vik dem färdigt redan efter tvätt och torkning, så går blöjbytet snabbare.
  5. Nya tygblöjor, amningsinlägg och dambindor tvättas alltid före användning, det ökar absorptionsförmågan. Blöjbyxorna kan användas direkt utan tvätt.

Ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1050 kg per barn som kan ta flera hundra år att brytas ned i naturen. Svenska blöjbarn fyller 14 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg tyg som dessutom kan återvinnas! Andrahandsmarknaden för tygblöjor är stor. Det finns tex en del olika facebookgrupper där man både kan sälja sina gamla tygblöjor eller köpa själv. Bra för miljön och plånboken!

Ni har väl inte missat att vi numera hyr ut blöjor? Ett väldigt miljövänligt alternativ då fler än ett barn kan använda tygblöjorna. När tygblöjorna sen har använts till de tappar sin funktion som blöja, används materialet till andra produkter och materialet får ett nytt liv.

De flesta barn som använder tygblöjor blir torrare mycket tidigare än dem som använder engångsblöjor. En kortare blöjperiod resulterar självklart i mycket färre blöjor, vilket också är en stor ekonomisk vinst. För att inte tala om miljön!

Det beror naturligtvis på vilka tygblöjor respektive vilka engångsblöjor du väljer. Det billigaste alternativet i tygblöjor är diaper cover blöjbyxa tillsammans med vikblöjor. Det ungefärliga priset för en hel blöjperiod ligger då på 2800:-!
Väljer man All in two blöjor så ligger summan på ca 5196:- för hela blöjperioden (beräknat på 4 st startpaket). Skulle du istället välja att använda All in one-blöjor under hela perioden så kommer du upp i ca 14000 kr. Lägg då till att andrahandsmarknaden för tygblöjor är stor och att man kan sälja sina gamla blöjor och få igen en hel del av priset. Så den faktiska kostnaden för tygblöjorna kan komma att bli ännu lägre än den ovan nämnda.
Samma summa för engångsblöjor kan gå upp till ca 17 000 kr för en hel blöjperiod beroende på vilket blöjmärke man väljer.

Om du väljer mellan All-in-one och All-in-two så är styckpriset på All-in-one-blöjorna lägre än för All-In-Two, men den totala kostnaden för hela blöjperioden blir högre eftersom du behöver köpa fler blöjor allt eftersom barnet växer. All-In-Two blöjan består av två delar, ytterbyxa och inlägg, och blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas. Om du använder All-in-two blöjor och tvättar var 3:e dag behöver du cirka 6-8  blöjor och 18 extra set med inlägg för hela blöjperioden, att jämföra med 72 st All-in-one.

Om du idag köper plastblöjor men känner att du vill bidra till en hållbar miljö, värna om ditt barns hygien, hälsa och trivsel samtidigt som du får en bättre totalekonomi. Då ska du pröva vår All-in-two-blöja. Det unika med All in two är att den är en så kallad “växa produkt”. Det innebär att en och samma blöja enkelt kan justeras och därmed användas under nästan hela blöjperioden. Passformen justeras med tryckknappar och kardborre vilket gör att du själv kan anpassa formen och storleken efter ditt barns utveckling.

Ja, du tvättar tygblöjorna i 60-90 °C och hängtorkar dem. Du spar både tvättmedel och el genom att tvätta tygblöjorna tillsammans med övrig tvätt.

ANVÄNDNING

Mjuka och luftiga blöjor i bomull och bomullsmix är det naturligaste och skönaste material som du kan använda närmast huden. Tygblöjor har använts i årtusenden, engångsblöjor har bara använts en kort tid.

Byt blöja ofta, det är skönast för barnet. Ingen mår bra av att springa runt med en kissig blöja. Tygblöjor kan behöva bytas ca varannan timme. Kissar barnet mycket eller sover länge förstärker du tygblöjan med extra inlägg.

Välj storlek på tygblöja och blöjbyxa eller All-in-one blöjorna efter vikten på ditt barn. Använder du All-in-two som är one size, ställer du in storleken med hjälp av tryckknapparna så att din blöja “växer” i takt med ditt barn. Tygblöjan skall alltid vara helt innanför blöjbyxan.

Fäst blöjbyxans kardborre/tryckknappar så att blöjbyxan sitter säkert och se till att resåren sluter tätt runt lår och mage. En tygblöja sitter inte riktigt på samma sätt som en engångsblöja. Tygblöjorna sitter lite under magen och det är viktigt att bentätningen kommer upp i ljumskarna ordentligt, ungefär som underbyxor brukar sitta.

Ibland så kan man uppleva att tygblöjorna inte längre absorberar lika bra och läcker lättare. Detta kan bero på att de har blivit igensatta. Ibland kan det ligga kvar gamla tvättmedelsrester i tyget som täpper till. Om du använder krämer att smörja in bebisrumpan med kan dessa efter ett tag ”täppa till” tygblöjorna.  Även kalkrikt vatten kan i vissa fall täppa till och minska absorptionsförmågan.
För att få bort gamla tvättmedelsrester och kalkansamlingar ur blöjorna kan du testa att koka blöjorna i en gryta. Låt koka under 30 minuter. Ligger det en film/hinna på vattenytan så upprepar du samma procedur tills vattnet är klart.
För att få bort ansamlingar av krämer ur blöjorna och inläggen gnider skrubbar du inläggen med en klick handdiskmedel. Tvätta sedan inläggen i maskin utan tvättmedel.

Krämer oavsett märke kan täppa till blöjorna och minska absorptionsförmågan. Om ni använder krämer så låt den helst helt gå in helt i huden innan du sätter på blöjan. Ett annat knep är att använda ett engångsinlägg mellan bebisens hud och blöjan för att undvika att krämen hamnar i materialet.

Prova att använda “Inlägg för torr stjärt”, dvs Stay-dry. De fungerar som en fuktspärr och håller barnets hud torr.

Om du nyligen har bytt från engångsblöjor till tygblöjor kan det ta några dagar innan stjärten har vant sig med den nya miljön. Nästan alla engångsblöjor innehåller superabsorbenter. Det är ett plastmaterial som suger upp fukt mycket effektivt, men även den naturliga fukten i huden vilket i sin tur kan leda till blöjeksem av olika slag.

En nyfödd baby kissar 15-20 gånger/dygn. Oavsett om du väljer tyg- eller engångsblöjor bör du
byta blöja ofta eftersom barnets hud mår bäst av det. Vi rekommenderar minst 8 blöjbyten/dygn men det varierar förstås från baby till baby.

Ja. Det går inte att komma ifrån att det kommer bli en del extraarbete med tygblöjor än med engångsblöjor, men det är oftast inte lika tidskrävande som folk först verkar tro.
Byta blöjor gör man oavsett vilken typ av blöjor man använder, men istället för att bara slänga engångsblöjan direkt efter endast en användning så tvättar man istället tygblöjorna för att kunna använda om och om igen. Blöjorna tvättar du tillsammans med din vanliga tvätt. Du byter tygblöjor lite oftare men å andra sidan under en kortare period, eftersom barnet blir blöjfri tidigare. En stor fördel är även att du alltid har blöjor hemma.
Hitta en rutin som passar er.

Under de senaste 20 åren har blöjperioden blivit betydligt längre.

År 1989 – blev barn blöjfria vid ca 2 års ålder.
År 2011 – blir barn blöjfria mellan ca 3-7 år.

Det kan bero på en mängd olika saker. Dagens moderna engångsblöjor har alltid en supertorr yta och finns numer att köpa för barn som väger upp till 30 kg. Barn är bekväma små varelser som varken kan eller vill sluta med engångsblöjor. Barn blir ofta blöjfria tidigare med tygblöjor, vanligtvis före 2 års ålder. Det beror på att barnen känner när de kissar och får en förståelse för sambandet mellan kissnödig och våt blöja. Med tygblöjor får ni en skönare och kortare blöjperiod.

VANLIGA MYTER OM TYGBLÖJOR

Ja och nej. Det tar mer tid att använda tygblöjor då de ska tvättas och torkas. Med tygblöjor förkortas däremot tiden som barnet använder blöjor under, vilket betyder att det i slutändan är mer tidskrävande med engångsblöjor då de oftast används under en mycket längre period. Efter ungefär två år är barnet blöjfritt. Att lägga en tvätt i maskin tar bara några minuter. Du har alltid blöjor hemma. Jämför det med att byta blöjor i 4-5 år och att behöva handla och bära hem nya blöjor hela tiden.

Med dagens färdigsydda tygblöjor med tryckknappar och kardborreknäppning är
det enkelt. Våra one-size-blöjor passar hela blöjperioden och du behöver bara se till att
ha rätt storlek på blöjbyxan, som anpassas efter barnets vikt.

Antingen tvättar du blöjorna separat var tredje dag eller så tvättar du dem tillsammans
med din andra, vanliga tvätt. Med småbarn i hemmet kommer tvätthögarna växa i en aldrig sinande takt, oavsett om man använder tygblöjor eller ej.

Blöjorna är hygieniska! Tvättar du dem i 60-90 grader blir de rena. Vi har sålt Vimses blöjor till många BB-avdelningar. Med tygblöjor så vet du även vilka material den består av och vad den innehåller. Med engångsblöjor går det aldrig att vara helt säker på den saken då innehållet i den typen av produkter inte behöver redogöras för.

Alla kategorier av familjer använder tygblöjor idag. Skälen är bättre hälsa, miljö och ekonomi.

Eftersom du spolar ner bajset och tvättar var tredje dag så är tygblöjorna luktfria.

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg