FAQ Menskopp

ALLMÄNNA FRÅGOR

FRÅGA: Vad är en menskopp?
SVAR: Enkelt sagt är en menstruationskopp ett återanvändbart tampongalternativ som bärs i slidan och samlar upp mensblodet i den lilla koppen, istället för att absorberas av tex en tampong eller binda. Menskoppen kommer i olika storlekar för att passa de flesta människor. Menskoppen är ett säkert, bekvämt och hälsosamt alternativ till engångsprodukter.

FRÅGA: Hur vet jag om jag kan använda en menskopp?
SVAR: De absolut flesta kan använda menskopp. Är du väldigt känslig och inte kan använda tampong, så kan faktiskt en menskopp fungera i alla fall eftersom den inte suger upp något utan bara samlar upp det som ändå ska ut – mensen. Har du frågor eller vill ha råd så tveka inte att höra av dig!

FRÅGA: Är det inte kladdigt och bökigt att använda menskopp?
SVAR: Inte alls! Om koppen tas ut korrekt så blir kladdet minimalt. Byt/töm koppen över toaletten eller i duschen.

FRÅGA: Känns koppen när man använder den?
SVAR:
När du har en kopp som passar så ska den inte kännas. Om du märker av koppen är det vanligtvis för att koppen inte är korrekt isatt (ta bort och försök igen). Det kan även vara ”pinnen” som du känner (den kan vid behov enkelt kortas av). Om ingen av dessa saker hjälper har du troligtvis en menskopp som inte passar dig helt korrekt. Om det inte stör dig kan du fortsätta använda det. Om det gör det, rekommenderar vi att du provar en annan kopp som är mjukare än din nuvarande kopp. Här finns vikningsinstruktioner.

FRÅGA: Hur många menskoppar behöver jag?
SVAR: En. Du tömmer ur koppen, sköljer av den och den är redo att användas igen!

 

STORLEK & PASSFORM

FRÅGA: Hur vet jag vilken storlek jag behöver?
SVAR: MonthlyCup finns i tre storlekar som utgår ifrån blödningsmängd.
Mini: för de första åren med mens
Normal: för måttlig till normal blödning (passar de flesta)
Plus: för riklig till väldigt rikliga blödningar

FRÅGA: Hur vet jag att menskoppen sitter i som den ska?
SVAR: När du fått menskoppen på plats så ska den inte kännas. Testa att röra på dig lite för att kolla så att den inte känns. Koppen formas efter kroppen. Koppen ska heller ej sticka ut från slidan. Om pinnen sticker ut så kan den kortas av, alternativt så behöver du kanske byta till en mindre storlek. Om botten på koppen sticker ut så sitter den får långt ner och behöver placeras högre upp. Här finns vikningsinstruktioner.

FRÅGA: Jag har svårt att få in koppen, vad ska jag göra?
SVAR: En stor fördel med att använda menskopp är att den inte suger upp det “naturliga” glidmedel som andra mensskydd kan göra, och därför brukar koppen vara ganska lätt att få in. Om inte, så kan du använda ett vattenbaserat glidmedel för att underlätta införandet. Det kan krävas ett par mensperioder innan du får till tekniken, men vi lovar – det är värt det! Här finns vikningsinstruktioner.

FRÅGA: Jag har svårt att få ut koppen, vad ska jag göra?
SVAR: Om du har svårt att få ut din menskopp så avbryt och gå och gör något annat en liten stund. Den kan inte försvinna in i kroppen och kan sitta i upp till 12 timmar så det är ingen fara! Om du blir stressad så knyter sig dina muskler och då blir det svårare att få ut den – så försök att slappna av! Om den har klättrat upp en liten bit så sätt dig på huk och krysta lite för att få tag i den. Det kan underlätta om du torkar av lite också, för att få ett bättre grepp om koppen.

FRÅGA: Vad ska jag göra om min kopp inte öppnar upp sig?
SVAR: En menskopp som inte har öppnat sig ordentligt läcker och kan flytta på sig. När koppen öppnar sig ordentligt så bildar den ett lättare undertryck (inte vakuum), och det är detta undertryck i kombination med dina muskler som gör att koppen sitter på plats.
För att säkerställa att koppen har öppnat sig så finns det några knep som du kan använda dig av efter att du har satt in den:
– Snurra på koppen
– Krysta och dra lite i den eller,
– För ett finger runt den.
Utöver det så finns det massvis med olika vikningar, det gäller bara att hitta en som passar dig och din kopp.

FRÅGA: Min kopp läcker
SVAR: Den vanligaste orsaken till läckage är att koppen inte har öppnat sig ordentligt. Det kan också vara så att du har fel storlek eller att koppen är full.

FRÅGA: Vad ska jag göra om koppen känns för stor eller för liten?
SVAR: Upplever du att din menskopp är för stor eller för liten så rekommenderar vi dig att prova en annan vikning för att se om du kan justera koppens position så att den känns bättre. Det kan också vara så att du har fel storlek.

FRÅGA: Behöver jag olika storlekar under de olika faserna och flödena under min menstraution?
SVAR: Nej det behöver du inte, en kopp räcker till hela menscykeln.

 

ANVÄNDNING & HYGIEN


FRÅGA: Syns det att jag använder en menskopp?
SVAR: Nej, det syns inte. Enda gången någon kommer veta att du använder en är om du berättar det.

FRÅGA: Luktar det?
SVAR: Nej. Blod luktar först när det kommer i kontakt med syre och eftersom koppen samlar upp blodet inuti slidan dit inte syret kommer så luktar det. Däremot kanske du märker en lätt doft när du tar ut koppen eftersom den då exponeras för syre.

 FRÅGA: Läcker menskoppen?
SVAR: Om man har rätt storlek och har fått in den korrekt så bör den inte läcka.

FRÅGA: Behöver jag ha något extraskydd?
SVAR: I de flesta fall så behövs det inte något extraskydd, men vissa personer kan uppleva ett visst läckage, kanske främst på natten då man sover och inte kan tömma sin kopp om den skulle bli full. Ett trosskydd kan även kännas tryggt att ha som en ”back-up” om man är lite orolig för att det ska läcka.

FRÅGA: Hur gammal måste jag vara för att börja använda menskopp?
SVAR: Det finns ingen åldersgräns för att använda menskopp, utan det är ett eget val, oavsett ålder.

FRÅGA: Jag är oskuld, kan jag ändå använda en menskopp?
SVAR: Ja, det går bra.

FRÅGA: Kan jag gå på toaletten med menskoppen i?
SVAR: Ja. Det är inga problem att utföra toalettbesök med koppen i. I vissa fall vid nummer 2 på toaletten, så kan koppen komma att tryckas nedåt lite pga krystningarna, men det är bara att trycka upp den på plats igen. Tvätta händerna innan bara.

FRÅGA: Hur gör jag när jag tömmer menskoppen?
SVAR: När du tömmer din menskopp sköljer du av menskoppen med kallt vatten från kran eller en flaska innan du sätter in den igen. Det är inte nödvändigt att använda tvål, men om du gör det var noga med att få bort alla tvålrester då dessa kan orsaka obalans i slidans naturliga miljö. Tvålen bör i så fall vara parfymfri och ha ett pH-värde som ligger nära slidans (cirka 3,5–4). Den ska inte innehålla olja eller oljebaserade ingredienser då olja kan förstöra koppens material.

 FRÅGA: Missfärgningar
SVAR: Med tiden så kommer din menskopp att bli missfärgad p.g.a. hemoglobinet som finns i blodet. Om du sköljer koppen i kallt vatten innan du tvättar den så minskar du risken för missfärgningar. Du kan även skrubba koppen försiktigt med den mjuka sidan av en kökssvamp och lite tvål för att få bort dem. Du kan också vända koppen ut och in för att komma åt bättre. Missfärgningarna påverkar inte funktionen hos koppen.

FRÅGA: Min kopp sitter bra, men kulan sticker ut. Vad kan jag göra åt det?
SVAR: Om kulan sticker ut så har du inte satt koppen tillräckligt långt in, men om det är omöjligt att få koppen att sitta på något annat sätt så klipp av kulan. Den är tänkt att vara kvar men det stör inte funktionen om du klipper av den.
Innan du klipper i din menskopp så kan det vara en god idé att vända den ut och in för att testa hur det känns utan kulan. Tänk dock på att inte ha koppen inne för länge då, så att du enkelt kommer åt den igen eftersom du inte har några greppränder på den när du vänder den ut och in.

FRÅGA: Hur ofta behöver jag tömma koppen?
SVAR: Det beror på vilken storlek du har och hur mycket du blöder. De flesta behöver bara tömma koppen 2 gånger/dag, men om du har riklig mens så kan det krävas tätare tömningar. Låt däremot inte din kopp sitta inne i mer än 12 timmar innan du tar ut och rengör den.

FRÅGA: Hur vet jag när koppen är full?
SVAR: Koppar kan bäras säkert i upp till 12 timmar men vi rekommenderar att du kontrollerar lite extra när du börjar använda menskopp. Inom några cykler får du bättre förståelse för ditt flöde och hur ofta du behöver tömma den.

FRÅGA: Gör det ont att ta ut koppen?
SVAR: Inte vanligtvis. I vissa fall orsakar avlägsnande av koppen obehag, eller till och med en del smärta, eftersom den inte är vikt som den är vid isättningen. Om detta händer, sätt dig i huksittande och försök ta bort koppen (medan du är över en toalett eller i duschen).

FRÅGA: Kan jag använda menskoppen innan mensen kommit?
SVAR: Ja. Eftersom koppen inte absorberar något så går det bra att ha den i under väntan på att mensen ska börja.

FRÅGA: Jag får lätt svampinfektioner, kan menskoppen underlätta för mig?
SVAR: De flesta som har problem med svampinfektioner upplever att det blir bättre med en menskopp. Var noga med att använda en pH-neutral, parfymfri tvål och se till att du har rena händer när du ska hantera koppen. Om du får svampinfektion med menskopp så brukar det bero på att du har fått in tvålrester i underlivet.

FRÅGA: Kan jag använda menskopp om jag har spiral?
SVAR: Såklart kan du det! Kopp och spiral funkar finfint tillsammans! Men vänta gärna ett tag innan du använder din kopp efter att du har satt in en spiral (detta för att insättning av spiral kan ge en liten blödning, och en menskopp ska endast användas till just mens).
Se till att du släpper trycket (för in ett finger bredvid koppen så att det kommer in lite luft) innan du drar ut den. Var också försiktig så att du inte drar i spiralens trådar när du ska ta ut koppen, ta för vana att känna efter att spiralen sitter som den ska. Det går bra att be din barnmorska korta trådarna för att minska risken att du skulle råka dra i den. Dock är det så, att om din spiral släpper, så satt den troligtvis inte så bra från början.

FRÅGA: Måste jag koka min menskopp eller finns det andra sätt att rengöra den?
SVAR: Koppen ska kokas en gång i månaden – före eller efter mens spelar ingen roll. Om du inte vill eller kan koka din kopp i en kastrull så har vi tagit fram en mikropåse för enklare rengöring i din mikrovågsugn istället.

FRÅGA: Varför är det små hål i koppen och hur rengör jag dem?
SVAR: Hålen högst upp på koppen finns till för att skapa undertrycket ordentligt när du sätter in den. Om koppen fylls upp till nivån där hålen är så börjar den att läcka, så det är dags att tömma en liten stund innan dess. Om du tycker att det är svårt att rengöra hålen ordentligt, så rekommenderar vi att du använder en mellanrumstandborste. Men den kommer du åt överallt.

FRÅGA: Hur gör jag på en offentlig toalett?
SVAR: Eftersom koppen kan sitta i upp till 12 timmar, så kanske du inte ens behöver tömma den när du är iväg. Men, om den är full och du måste tömma den så tvätta händerna innan du går in i båset. Töm sedan koppen i toaletten och sätt tillbaka den – tvätta den när du får möjlighet nästa gång. Det viktigaste är alltså din handhygien!

FRÅGA: Om jag har endometrios, vaginism, vestibulit eller andra vaginala besvär, kan jag använda menskopp då?
SVAR: Det är nästan omöjligt att svara på, då det är oerhört individuellt. Många med både endometrios och vestibulit kan faktiskt ha kopp trots att de inte kan ha tampong. Det beror troligtvis på att koppen inte suger upp något som andra mensskydd gör. Otroligt glädjande för oss är de mail vi får in från menstruerande med vestibulit som säger att de har blivit bättre sedan de bytte till menskopp eller tygbinda.
Tyvärr kan det vara svårare med vaginism. Har du väldigt svårt att få in något över huvud taget så är sannolikheten stor att det gäller även med kopp. Vid vaginism kan vi rekommendera tygbindor istället. Vi rekommenderar alltid att rådfråga din barnmorska eller gynekolog. Däremot kan du inte veta om du inte testar, har du väldiga smärtor i underlivet, så prova den lilla koppen först. 

FRÅGA: Kan jag använda kopp vid urinvägsinfektion?
SVAR: Ja, var extra noga med handhygien bara så att inga bakterier kommer in i urinröret.

FRÅGA: Jag kan inte använda tampong, kan jag ändå använda menskopp?
SVAR: Troligtvis ja, men det beror även på vilken anledning som gör att du inte kan använda tampong.  Menskoppar och tamponger är båda mensskydd som bärs invändigt i kroppen, men där slutar likheterna. En engångstampong suger upp all vätska den kommer åt, även sekret och flytningar som finns i slidan för att skapa en hälsosam miljö där, vilket kan verka uttorkande och även skapa smärta och obehag vid isättning och uttag av engångstampongen. Kopparna absorberar ingenting utan samlar helt enkelt upp mensvätskan i behållaren utan att torka ut eller skapa obalans i slidan.

FRÅGA: Kan jag använda menskopp under avslaget efter förlossningen?
SVAR: Nej. Under blödningen efter en graviditet så ska inga föremål stoppas upp i slidan pga infektionsrisken.

FRÅGA: Kan jag bada med menskopp?
SVAR: Absolut! Och eftersom menskoppen inte har något snöre som hänger ner så slipper du även oroa dig för att snöret skulle råka sticka ut från badkläderna.

FRÅGA: Kan jag använda menskopp under löpning och träning?
SVAR: Ja! Du kan utföra alla typer av sporter och aktiviteter när du bär kopp.

FRÅGA: Är det säkert att köpa en begagnad kopp?
SVAR: Ja. Var däremot uppmärksam på vilket material koppen är tillverkad av och att det är säkert att använda inuti kroppen. Be säljaren koka koppen innan hen överlämnar den till dig. När du mottagit koppen så koka den innan första användning.

FRÅGA: Hur länge kan jag använda menskoppen?
SVAR: Minst fem år.

FRÅGA: När behöver jag köpa en ny kopp?
SVAR: Vi föreslår att du byter ut din kopp när den visar tecken på försämring. Tex om sprickor uppstår eller att den börjar bli klibbig. En kopp behöver inte bytas ut pga missfärgning. Detta är helt normalt då koppen hanterar blod.

FRÅGA: Hur ska jag förvara min menskopp?
SVAR: Din menskopp ligger i en tygpåse gjord av ekologisk bomull. När du inte använder din kopp så förvara den i påsen.

MATERIAL, MILJÖ & TILLVERKNING

  

FRÅGA: Vad är MonthlyCup gjord av?
SVAR: Kopparna är gjorda av högkvalitativt silikon. 1 % vegansk pigmentpasta tillverkad av medicinskt silikon

FRÅGA: Var är kopparna tillverkade?
SVAR: Sverige – såklart! MonthlyCup är den enda silikonmenskoppen som tillverkas här vilket vi är oerhört stolta över. Schyssta villkor hela vägen!

FRÅGA: Vilka miljömärkningar har MonthlyCup?
SVAR: MonthlyCup är 100% vegansk, Godkänd av Djurens rätt. Läs mer om märkningen här: https://www.djurensratt.se/100-procent-veganskt.
MonthlyCup är också MiljöNärVänlig, en märkning som har tagits fram för att inspirera till hållbar konsumtion. Läs mer om märkningen här: www.miljönär.se.

FRÅGA: Är menskoppen ekologisk eller organisk?
SVAR: Det beror lite på vad du menar med frågan. Silikon består av kisel som är en blandning av sand och kol vilket är naturliga material. Efter förbränning så bildas kiseldioxid, vatten och koldioxid – det blir alltså inga farliga utsläpp varken vid tillverkning eller förbränning. En MonthlyCup Plus består av ca 16 gram silikon och alla våra koppar håller i fem år så de är otroligt miljövänliga.