Certifieringar och tester

För att säkerställa att ImseVimse produkter fungerar som de skall så gör vi flera olika sorters tester, bland annat genom testfamiljer som hjälper oss med produktutveckling och testinstitut som testar våra material för kemikalieinnehåll och vattentäthet. Vi tycker att det är viktigt att ta hänsyn till alla miljöaspekt och på ImseVimse söker vi ständigt efter sätt att minska vår miljöpåverkan.

Eko-bomull

Bomullen i våra produkter är nästan uteslutande ekologiskt odlad och kommer från leverantörer som alla är kontrollerade och certifierade enligt Control Union Certification. Denna organisation följer kriterier för en ekologisk tillverkning enligt två fastställt program, GOTS eller Organic Exchange Certification. Läs mer

Ekologisk bomull är bomull odlad helt utan kemiska gödnings- eller bekämpningsmedel vilket är bättre för människors hälsa såväl som naturen. Den ekologiska bomullen skiljer sig från den konventionella bomullen i många avseenden och skillnaden börjar redan på fiberstadiet.

För att på en enkelt och tydligt sätt se att ImseVimses produkter innehåller ekologisk bomull finns en isydd etikett med texten ”Organic Cotton 100% certified” eller bara ”Organic Cotton”.

Solskyddskläder

Solskyddskläder klassas efter sin förmåga att stå emot ultraviolett strålning och många faktorer bidrar till klassificeringen:

  • Sammansättningen av trådarna i tyget. UV-skyddet är inte en kemisk process utan bygger på konstruktionen och kvaliteten på garnet.
  • Vävningen eller stickningen av tyget (tätare tyg ger högre betyg)
  • Tygets färg (mörkare färger är i allmänhet bättre)
  • Stretch (mer stretch i tyget sänker betyget)
  • Fukt (många tyger har lägre betyg när vått tillstånd)

UPF40+ (Australiensk standard, ARPANSA Agency)
Ett plagg med en UPF på 50 tillåter endast att 1/50-del av UV-strålningen som faller på plaggets yta får passera genom det. Med andra ord, tyget blockerar 98% av UV-strålningen.

UPF50+testet innebär att man utsätter tyget för ultraviolett strålning i torrt tillstånd och mäter hur mycket som passerar igenom tyget. Olika våglängder av strålning har olika effekter på människors hud och även det tar man hänsyn till när man klassificerar tyget.

UV8014(Europeisk standard)
Tyge4 som testas enligt UV801 får en mer tillförlitlig UPF-faktor eftersom tygerna testas i vått och sträckt tillstånd.

När det gäller kläder mäter man solskyddsfaktorn när tyget är sträckt, under slitage och utsatt för svett och fukt. Allt för att skapa samma förutsättningar som plagget har när det används på stranden eller i utomhuspoolen. Dessutom påverkas solskyddsfaktorn när tyget tvättas och därför tvättas det och testas sedan i vått och sträckt tillstånd.

OEKO-TEX® Standard 100 klass 1, baby 0-3 år

Så långt det är möjligt är ImseVimses produkter certifierade enligt OEKO-TEX® Standard 100 klass 1 för baby 0-3 år. OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende test- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Oeko-Tex täcker själva produktionsprocessen och inkluderar efterbehandlingar. Den certifierar alla sorters tyger men även tråd, tryckknappar, gummiband, etiketter etc. Produkterna är märkta med en oeko-tex-etikett på förpackningen och ImseVimses certifieringsnummer är SE 12-208. OEKO-TEX® Standard 100 klass 1 för baby 0-3 år är den klass som har strängast kriterier.

ImseVimse OEKO-TEX® Certifikat

Läs mer om OEKO-TEX®

Vattentäthet

Det laminerade polyestertyget i ImseVimses produkter (blöjbyxor, amningsinlägg, bindor, badbyxor mm) är testat för vattentäthet, det vill säga förmågan att inte släppa igenom vätska. Det kallas även för vattenpelare och används ofta som mått på funktionskläder.

Testinstitutet Aitex har gjort mätningar efter 60, 120, 180 och 240 tvättar, viket motsvarar tvättande för ungefär ett halvt år, ett år, ett och ett halvt år och två år om man tvättar produkterna var tredje dag.

Resultatet efter 240 tvättar visar ”större än1000cm/H2O” och enligt Aitex anges ett material som vattentätt vid ett resultat på 150-200cm/H2O.

Testerna är utförda enligt standard UNE-EN 20811:1993 och ENE-EN ISO 6330: 2012.

Som alltid är det viktigt att blöjbyxorna sitter bra, speciellt runt benen och midjan på din bebis. Den vanligaste orsaken till läckage är just att att byxan inte sitter åt kring benen.