Inlägget gjort

Att välja solskyddskläder till barnen

Solskydd på stranden

Barn har känslig hud och ska helst skyddas från solen, men hur många barn vill sitta stilla i skuggan och leka? Då är solskyddskläder/UV-kläder ett riktigt bra och tryggt alternativ. I kombination med solkräm kan ni njuta av värmen och sommaren.
Solskyddskläder eller UV-kläder ger ett gott och heltäckande skydd mot solens UV-strålar. En vanlig t-shirt ger bara en solskyddsfaktor på ca 10 SPF/UV-faktor medan UV-kläder kan ge ända upp till 50 SPF. Det som ger UV-kläderna det solskydd som de har är tätheten (densiteten i tygets konstruktion. ImseVimses solskyddskläder har högsta UV-faktorn på 50+ och de tål bad i både salt- och klorvatten.

UV-kläder eller solkräm

Många väljer bort solkräm till sig själva och sina barn då innehållet i solkrämer har varit omdiskuterat och kan innehålla en hel del ämnen och kemikalier. Även om man använder solskyddskläder så är det ändå viktigt att skydda de delar av kroppen som inte täcks av kläderna, som tex ansikte, händer och fötter. Nu finns det även många bra alternativ av ekologiska solskyddskrämer med mindre kemikaier. Rådfråga gärna någon kunnig på områden om ni vill ha mer vägledning kring just solkrämer och dess innehåll och vilken ni ska välja.
Solskyddsfaktorn i UV-kläder påverkas även av att tyget stretchas ut så när ni väljer storlek på era solskyddskläder, se till att de inte är för små. Ett plagg som är märkt som tex 50+ kan i stretchat tillstånd förlora en del av sitt solskydd. Efter bad så blir kyler blöta plagg snabbt ner små kroppar, det gäller även solskyddskläder, så ta av barnen UV-kläderna efter bad och häng upp på tork. En bra idé kan vara att ha två uppsättningar av UV-kläder då den ena uppsättningen kan användas medan den andra hinner torka. Tyget i UV-kläder torkar snabbt i solen.

Skydda ansikte och fötter

Det är även viktigt att skydda barnens ansikte och nacke från solen och UV-strålarna. Med en solhatt med både skärm fram och ett tygstycke bak i nacken skyddas både ansikte och nacke. ImseVimses solhattar har en solskyddsfaktor på UPF50+ för maximalt skydd. 
Med badskor så skyddas barnets fötter från vassa föremål och skräp på väg till stranden och under lek i och utanför vattnet. Det är även skönt med skyddade fötter då sanden kan bli brännhet i gassande sol. Vid bad vid pool ger våra badskor ett extra halkskydd. Det är ändå viktigt att lära barnen att inte springa vid poolkanten, oavsett om badskor är på eller ej.

Smarta och funktionella UV-kläder

ImseVimses solskyddskläder har unika och smarta funktioner. På solkepsarna finns det knappar längst ut på nackskyddet som fästes ihop med våra solskyddskläder. På så vis riskerar inte solhatten att blåsa bort eller tappas bort om barnet skulle dra av sig hatten. En annan smart funktion är dragkedjan på baksidan av solskyddsoverallen. Den gör att det enkelt går att kolla om barnet behöver bytas på. På så vis slipper man ta av overallen för att se efter om blöjan behöver bytas eller ej. Under overallen rekommenderar vi vår badblöja om barnet ännu inte är blöjfri.

Liten ordlista...

UPF (Ultraviolet Protection Factor) används som mått på solskyddet i solskyddskläder.
SPF (Sun Protection Factor) används för solskyddsfaktorn i solkrämer.
Vilken UPF-klass ett plagg får beror på hur mycket UVA och UVB- strålning som släpps igenom tyget.

UPF- klassificering enligt standarden AS/NZS 43 99:1996:

UPF 15-24 Bra skydd
UPF 25-39 Mycket bra skydd
UPF 40-50+ Utmärkt skydd.

UV-index 
UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark.
På sommaren i Sverige varierar UV-index vanligtvis mellan 4 och 7 från norr till söder. I Thailand i december är UV-index cirka 12.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

 

 

 

 

.

 

sunprotection and sun protection clothing for kids swim diapers
Inlägget gjort

Presenttips till Mors dag!

Mors dag lurar runt hörnet och det börjar bli dags att köpa något fint till mamma!
Kanske är det din mamma, dina barns mamma, en annan mamma eller till dig själv?
Vi har samlat ihop några av våra favoriter här.
Lyxiga, mjuka, och uppskattade presenter till mors dag! 
Fram till söndag 28 maj så får du 10% på utvalda produkter!
Kampanjkod: mamas10

Ett lyxigt startpaket med tygbindor!

Kom igång med tygbindor med vårt härliga startpaket! Sammanlagt 12 bindor i olika storlekar, en tvättpåse, informationsbroschyr kommer i en superfin tygpåse.
Vilken mamma skulle int bli glad för denna present?

KÖP HÄR!

Tvättbara amningsinlägg!

Den nyblivna och ammande mamman kommer definitivt uppskatta våra tvättbara amningsinlägg. Tillsammans med en lyxig choklad och kanske ett glas med bubblor är det här en present som alla ammande mammor kommer uppskatta!

KÖP HÄR!

Svarta och diskreta bindor

Diskreta och stilrena bindor i svart. En storfavorit bland många! 

KÖP HÄR!

Mini Wet Bags

Våra mini wet bags går det knappt att ha för många av! 
Det är det smidigaste sättet att förvara använda bindor på tills du kommer hem. De funkar även superbra som necessär, att ha tandborsten i, krämer, flaskor eller varför inte till eftermiddagssnacksen? En riktig multiprodukt! 
Några tygbindor och en eller två wet bags i ett fint paket och mamma blir glad!

KÖP HÄR!

Bomullspads i ekologisk bomull

Tvättbara rengöringspads till sminkborttagning i ekologisk bomull är en något man aldrig kan få för många av.
Tillsammans med favoritläppstiftet eller en lyxig mascara så är det här ett säkert kort och en present som verkligen uppskattas!

KÖP HÄR!

MORS DAG RABATT!

Få 10% rabatt på alla produkter inom amning och hygien. Erbjudandet gäller fram till 28 maj.
Rabattkod: mamas10

Inlägget gjort

Barnkalas!

När äldsta dottern fyllde år så dukade vi fint med ImseVimses tvättlappar. De är perfekta att använda som tex tygservetter. Både snyggt och bra för miljön!


Mönstret Flower matchade perfekt med både strössel och marshmallows. Popcorn blir både snyggt och gott som bordsdekorationer.

 
Barnen gjorde egna servettringar av glitter och gamla presentsnören.


Födelsedagsbarnet var jättenöjd med både dukning och kalas!

         
Godispåsar i vackra färger och söta flamingos från TGR.
 

Inlägget gjort

Frågor och svar – Potträning & training pants

hur gör jag? Potträning frågor och svar.

Vi får många frågor kring våra training pants. Hur använder man dem? Vilken storlek ska man välja? Vid vilken ålder bör man börja? osv.
Jag tänkte ta upp några av de vanligaste frågorna här.

 

HUR FUNKAR TRAINING PANTS?
ImseVimses training pant är en potträningsbyxa och används i samband med potträningen. Byxan kläs på på samma sätt som en underbyxa eller kalsong. Den är tillverkad med extra absorberande lager av bomull som hjälper till att suga upp kisset och skapar en blöt känsla till barnet. Känslan av att ha en våt byxa på sig lär sedan barnet att koppla ihop känslan av att vara kissnödig med den våta byxan. Träningsbyxan är inte vattentät även om den består av ett fuktskyddande lager. Bentätningen är en bomullstrikå vilket gör att den kommer att läcka om byxan blir “full” och det är det som är meningen. När barnet har råkat kissa i byxan tas byxan av och barnet sätts på pottan eller toaletten. Detta hjälper till att koppla ihop kissnödig och behov av att sitta på pottan och till slut så kommer barnet själv kunna säga till i tid när den behöver gå på toa. Det är viktigt att skapa en avslappnad känsla kring potträning utan bråk och tvång. Vissa barn kan vara väldigt skeptiska till toalett eller potta och kan behöva lirkas lite extra med. Gör potträningen till en mysig syssla och ta det i den takt som barnet är redo för. Fråga gärna barnet med jämna mellanrum om det behöver kissa och kanske vill sitta lite på pottan även om den inte känner sig kissnödig just då. Ibland kommer det en liten kiss även om barnet inte upplever sig som kissnödig.

 

VILKEN STORLEK SKA JAG VÄLJA?
Storlekarna är uppdelade efter vikt på barnet. Det viktigaste är att potträningsbyxan sitter bekvämt på barnet. Våra training pants finns i storlekar från 9 kg upp till 20 kg.

 

KAN JAG ANVÄNDA TRÄNINGSBYXAN ISTÄLLET FÖR BLÖJA?
Både ja och nej. Träningsbyxan passar jättebra att använda istället för blöjan under dagtid när barnet pottränas, men då byxan kommer att läcka om större mängder kiss kommer i den så ersätter den inte blöjan om det är blöjans funktion man är ute efter. Träningsbyxans resår kring benen är av bomull till skillnad mot resåren på våra blöjor som är gjorde för att hålla tätt och undvika läckage. Av den anledningen så är det inte rekommenderat att använda träningsbyxan under natten eller när barnet sover middag. Träningsbyxan är med andra ord ingen blöja.

 

HUR MÅNGA TRAINING PANTS BEHÖVER JAG?
Det är lite beroende på hur många olyckor barnet har och hur långt ni har kommit i potträningen. Även hur ofta man tvättar spelar in, men 3-5 st training pants brukar vara lagom för de allra flesta. I början brukar olyckor komma lite oftare och byxan behöver därmed bytas och tvättas oftare. Efter ett tag av potträning så blir kissolyckorna färre och färre och byxbytena och tvätthögen minskar.

 

VID VILKEN ÅLDER KAN JAG BÖRJA ANVÄNDA TRAINING PANTS?
Det är väldigt individuellt och hänger ihop med när man börjar potträna barnet, men våra storlekar börjar från 9 kg och uppåt. Vissa börjar väldigt tidigt, kanske redan från dag ett, medan andra väljer att vänta i ett år eller fler. Så svaret på den frågan är att det går bra att börja använda potträningsbyxorna när det passar just era behov.

Här hittar du våra training pants!
Trainingpants att använda under potträningen.

Inlägget gjort

HUR BRA SKYDDAR SOLSKYDDSKLÄDERNA?

uv-kläder för solskydd åt barnen

ImseVimses solskyddskläder har två olika märkningar; UV801 och UPF50+. 
Varför väljer vi då att ha två certififieringar och inte bara en som många andra? Behövs verkligen båda och vad är skillnaden på de två olika klassificeringarna?
En av anledningarna till att vi använder två olika klassificeringar är helt enkelt att vi säljer våra produkter över hela världen och vill ha en märkning som folk i olika delar av världen känner igen och känner sig trygga med. I Europa det UV801 som är standard och den folk är bekanta med medan UPF används som standard i bla Australien. En annan mycket god anledning är att de två testerna kompletterar varandra. Där det ena testet kanske missar på några viktiga punkter, fyller det andra testet upp. Hellre ett test för mycket eller hur? Med andra ord så kan man känna sig trygg i solen med ImseVimses solskyddskläder.


SOLSKYDDSKLÄDER

Solskyddskläder klassas efter sin förmåga att stå emot ultraviolett strålning och många faktorer bidrar till klassificeringen:

  • Sammansättningen av trådarna i tyget. UV-skyddet är inte en kemisk process utan bygger på konstruktionen och kvaliteten på garnet.
  • Stickningen av tyget (tätare tyg ger högre betyg)
  • Tygets färg (mörkare färger är i allmänhet bättre)
  • Stretch (mer stretch i tyget sänker betyget)
  • Fukt (många tyger har lägre betyg när vått tillstånd)

UPF50+ 
UPF (Ultraviolet Protection Factor) testas enligt Australiensisk standard och i enlighet med riktlinjer och regler från ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency). Ett plagg med en UPF på 50 tillåter endast att 1/50-del av UV-strålningen som faller på plaggets yta får passera genom det. Med andra ord, tyget blockerar 98% av UV-strålningen. UPF50+testet innebär att man utsätter tyget för ultraviolett strålning i torrt tillstånd och mäter hur mycket som passerar igenom tyget. Olika våglängder av strålning har olika effekter på människors hud och även det tar man hänsyn till när man klassificerar tyget.


UV801 

UV801 är den europeiska standarden. Tyget som testas enligt UV801 får en mer tillförlitlig UPF-faktor eftersom tygerna testas i vått och sträckt tillstånd.
När det gäller kläder mäter man solskyddsfaktorn när tyget är sträckt, under slitage och utsatt för svett och fukt. Allt för att skapa samma förutsättningar som plagget har när det används på stranden eller i utomhuspoolen. Dessutom påverkas solskyddsfaktorn när tyget tvättas och därför tvättas det och testas sedan i vått och sträckt tillstånd.

Utöver dessa certifieringar så är våra solskyddskläder även OEKO-tex klass 1 märkta, vilket betyder att de är fria från hälsofarliga ämnen. Här kan man läsa mer om OEKO-tex.