Publicerad Lämna en kommentar

Tvättbara mensskydd – bra på fler sätt!

Våra mensskydd är inte som ”vanliga” bindor och tamponger. Våra mensskydd är bra på fler sätt –för miljön, för dig och för plånboken.

Miljö

Visste du att den genomsnittliga menstruerande personen använder ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger under en livstid? Efter varje användning slängs dessa produkter och mycket hamnar i naturen på ett eller annat sätt. Väl i naturen tar det cirka 500-600 år för dem att brytas ner. Engångsbindor och tamponger är tillverkade av en hel del plaster och som om det inte vore nog så är de oftast förpackade var för sig, det lilla plasthöljet runt tampongen och plastfickan som omger bindan. Det känns ju väldigt onödigt. Det blir en hel del plast som används en gång och sedan slängs. Med ImseVimses mensskydd klarar du en menslivstid på 40 år med färre än 100 bindor eller tamponger. Tänk på skillnaden mellan 16 000 och 100!

Hälsa

Hälsofördelarna är lika många som miljövinsterna. Genom att byta till tygbindor från engångsbindor och tamponger slipper du alla plaster, parfymer och kemikalier som engångsprodukter ofta är tillverkade av. Plaster och liknande material har visat sig vara mindre bra för vår hälsa och den kemikaliecocktail som blir då flera olika material kombineras är sällan testade i kombination med varandra och kan därmed utgöra en större risk för hälsan. Många som byter från engångsmensskydd till tygbindor blir även av med klåda och svamp i underlivet då tygbindor är tillverkade i bomull, ett material som låter huden andas.

Ekonomi

Vi har berättat hur många engångsskydd som går åt i genomsnitt till EN person under en hel livstid, räknar vi om det i pengar så stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Under en livstid så spenderar vi som har mens ungefär 25 000 kronor på mensskydd. Och det är pengar som egentligen bara kastas bort efter en enda användning. Genom att byta ut mensskydden till återanvändbara alternativ, kan du spara mycket pengar. Pengar som högst troligt kan användas till mycket trevligare ändamål!

Hur börjar en med återanvändbara mensskydd? Läs mer här, lycka till! 

 

Beräkningar

En menstruerande person gör i genomsnitt av med 12 000 – 16 000 engångsmensskydd under en livsstid. Vi har räknat på att den genomsnittliga menstruerande personen blöder i 40 år, hen använder cirka 24-30 skydd per månad.

Vi har räknat ut ett snitt på hur många ImseVimseenheter som behövs för mens varje månad, snittet är 24 stycken enheter som består av olika storlekar på bindor och tamponger. Dessa 24 enheter har 10 års garanti. Vi har räknat på att man har mens i cirka 40 år, vilket innebär att du behöver förnya dina tygbindor efter 10 år vilket ger 4 olika uppsättningar mensskydd över 40 år.

24×4= 96 mensskyddsenheter från ImseVimse under en livstid.

 Ekonomi Kostnad

Kostnad för 10 år:

ImseVimses 24 enheter har 10 års garanti och snittpriset för ImseVimse bindor och tamponger är 48,75 kr. 24×48,75= 1170 kr.

Engångsskydd: Vi har räknat på ett bästsäljande märke och gjort ett snittpris för olika modeller. Snittpris per enhet 2,1 kr.

2,1×24=50,4 kr per månad. 50,4 x12= 604,8 kr per år. 604,8×10= 6048 kr för 10 år.

Kostnad för 40 år:

ImseVimse= 4680 kr

Bästsäljande märke i Sverige= cirka 24 200 kr

Lämna ett svar