Publicerat på Lämna en kommentar

Tvättrutin för tygblöjor

Enkel tvättrutin för tygblöjor

Skapa en smidig och enkel tvättrutin som passar just er och er familj bäst. Tygblöjor kommer alltid att generera merjobb, det går inte att komma ifrån, men när ni väl hittat “er” rutin så kommer det gå som en dans! Och fördelarna överväger ju som de säger nackdelarna!

Spola bajset
Om bebisen har bajsat i blöjan så skakar man enkelt enkelt av bajset ner i toaletten. Använder ni våra engångsinlägg så är det lätt att lyfta ur inlägget med bajset i ur blöjan och skaka av i toaletten eller helt enkelt slänga hela engångsinlägget med innehåll i soporna. Inlägget får absolut inte spolas ner i toaletten då det kan orsaka stopp i toan eller ställa till med problem på reningsverken.
Det går även bra att tvätta engångsinläggen ett par gånger tillsammans med övrig tvätt. De brukar hålla ett par tvättar.
Tvätta tygblöjor skaka av bajs

Skölj & krama
Skölj sedan ur blöjorna och krama dem torra. Många köper en duschslang och fäster på toaletten och spolar av blöjan direkt i toan. Andra sköter ur blöjan i dusch, badkar eller handfat. Krama ur blöjan ordentligt. Häng sedan upp blöjorna att torka i väntan på tvätt. Anledningen till att vi rekommenderar att man sköljer ur blöjorna innan tvätt är att kiss innehåller ammoniak som i sin tur är frätande och förstör blöjorna om det får vara kvar i blöjan i väntan på tvätt. När blöjan är torr går det utmärkt att förvara dem i en Wet Bag tills det är dags för tvätt. Det går även bra att efter en snabb avsköljning lägga blöjan i en torr hink eller i en wet bag. Blöjbyxorna går ofta bra att bara skölja av, torka och använda igen Under några byten. Sedan tvättas de tillsammans med övrig blöjtvätt. Tvätta helst blöjorna inom 2-3 dagar.
Skölj av tygblöjan innan tvätt

Tvättdags
Lägg in alla blöjor, inlägg och skal i tvättmaskinen. Det går alldeles utmärkt att tvätta tygblöjor tillsammans med övrig tvätt. Använd lämpligt tvättmedel och se till att inte överdosera då det kan störa uppsugningsförmågan. Mer tvättmedel ger inte en renare tvätt. Tvätta enligt anvisningar. Använd inget sköljmedel. Det täpper till och förstör absorptionsförmågan i blöjorna. Kör gärna blöjorna i ett sköljprogram utan tvättmedel innan själva huvudtvätten. Många använder lite ättika i sköljfacket som en miljövänlig mjukgörare. Undvik att använda ättika allt för ofta till blöjbyxorna och all-in-oneblöjan då PULen kan försämras och förstöras av ättikan.

Torka
Låt blöjorna lufttorka. Häng gärna upp dem utomhus då solen hjälper till att bleka eventuella fläckar och missfärgningar. Är det vinter så låt gärna inläggen ligga ute i frosten då det hjälper till att desinficera och fräscha upp blöjorna. Det går även bra att torktumla blöjor och inlägg då och då. Undvik torktumling av blöjbyxorna och all-in-one blöjan för att inte förstöra PULen.

Klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *