Inlägget gjort

Tygblöja på förskolan

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det är dags för förskola igen. Somliga barn kommer tillbaka efter ett härligt sommarlov, medan det för andra barn är dags att börja ett nytt kapitel i livet. Inskolningen!
Många föräldrar som använder tygblöjor hemma önskar helst att det ska gå att fortsätta använda tygblöjorna på förskolan, men kanske är man lite orolig för hur det ska fungera praktiskt, om pedagogerna tycker att det är okej osv. Det är många frågor och funderingar och här kommer några tips och råd kring det hela. 

NÅGRA TIPS & RÅD!

 • Berätta för pedagogerna att ni använder tygblöjor hemma och fråga dem hur de ställer sig till det. Har de någon erfarenhet sedan innan? Svara på eventuella frågor och visa hur blöjorna fungerar, hur de sätts på, justeras på rätt sätt och hur blöjan hanteras efter bytet. Ett tips är att lämna en lapp med instruktioner att sätta vid skötbordet.  

 • Gör det så enkelt som möjligt för personalen vid blöjbyten. De flesta är inte vana vid tygblöjor så att lämna av en hög med vikblöjor och blöjbyxor kanske inte är ett jättebra sätt att övertyga pedagogerna om tygblöjans storhet! Välj istället enklare och färdiga system som tex en all-in-one blöja eller ha one-size blöjor färdigvikta och ihopknäppta så det är så enkelt som möjligt för personalen att sätta på blöjan. De har många barn att hinna ta hand om och byta blöjor på så enkelhet uppskattas oftast av förskolepedagogerna.
 • Blöjan bör vara av en sort som tål extra absorption då blöjbyten kanske inte sker lika ofta på förskolan som hemma. Lägg gärna i ett extra absorberande inlägg vid behov, tex vid utflykter.
 • Använd gärna samma modell tygblöjor på förskolan så att personalen är bekanta med hur blöjan sätts på och justeras. För många olika system kan lätt skapa förvirring.
 • Vid blöjbyte viker man ihop blöjan och lägger den i i en PUL-påse. En del förskolor föredrar att lägga i tygblöjan i en plastpåse och sedan i PUL-påsen för att minimera lukt. Särskilt när det kommer till bajsblöjor. Visa gärna hur man skakar av bajset i toan. Ett bra tips är att använda våra engångsinlägg till detta. Vissa förskolor har inte möjlighet att skaka av bajs i toaletten utan viker helt enkelt ihop blöjan med bajset i och lägger i PUL-påsen. Detta är något ni får ta upp med er förskola hur de föredrar att hantera blöjan och bytena.
 • Ta med påsen med de smutsiga blöjorna hem varje dag!
 • Var tydlig med vilka salvor och krämer som får användas i kombination med tygblöjor för att undvika förstörda blöjor.
 • Fusklapp! Sätt upp en fusklapp vid tygblöjorna med en enkel och tydlig förklaring hur blöjorna skall hanteras. Detta är kanon när det kommer tex vikarier.

Kanske är det så att just din förskola säger nej till att använda tygblöjor. Om det är av okunskap och rädslan att det ska orsaka mer arbete så erbjud dig att ge dem en lektion i hur blöjorna fungerar och vilka fördelar de har för barnet och miljön. Erbjud dem att testa själva för att få en känsla för det. Det kan även vara så att det grundar sig i tidigare dåliga erfarenheter kring tygblöjor. Ha en öppen dialog och försök reda ut varför och om det går att prova på nytt på pedagogernas villkor. Skulle de fortfarande neka så kan man ta det vidare till förskolechefen och i sista hand skolinspektionen.
De flesta problem och meningsskiljaktigheter kan lösas genom att föra en god dialog.tygblöjor på förskolan
Produkter som visas:  One-size blöja, extra absorberande inlägg till one-size blöjan, Allt-i-ett blöja , Lösa superabsorberande inlägg, & praktiska och fukttäta PUL-påsar / Blöjpåsar.

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Tygblöja på förskolan

 1. Ganska precis exakt som skrivs i punktlistan ovanför gjorde vi och förskolan hade inga problem att hantera det. Bajsiga blöjor vek de ihop och lade i PUL-påsen, men eftersom vi tog hem blöjorna varje dag blev det ingen större skillnad mot att “skaka” blöjan direkt. Det gick bra för oss att göra hemma. Vi använde oss av imsevimses vanliga tygblöjor med blöjbyxa till. Detta var 8 resp 6 år sedan på en förskola i Stockholms innerstad. Personalen sade ok direkt, utan lirk och övertalning. Dessutom blir ju barnen torra tidigt med tygblöjor, så det var inte värst länge de behövde byta blöjor alls på mina söner 🙂

  1. Vad kul att höra! Tack för att du delar med dig av din erfarenhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *