Inlägget gjort

Att välja solskyddskläder till barnen

Solskydd på stranden

Barn har känslig hud och ska helst skyddas från solen, men hur många barn vill sitta stilla i skuggan och leka? Då är solskyddskläder/UV-kläder ett riktigt bra och tryggt alternativ. I kombination med solkräm kan ni njuta av värmen och sommaren.
Solskyddskläder eller UV-kläder ger ett gott och heltäckande skydd mot solens UV-strålar. En vanlig t-shirt ger bara en solskyddsfaktor på ca 10 SPF/UV-faktor medan UV-kläder kan ge ända upp till 50 SPF. Det som ger UV-kläderna det solskydd som de har är tätheten (densiteten i tygets konstruktion. ImseVimses solskyddskläder har högsta UV-faktorn på 50+ och de tål bad i både salt- och klorvatten.

UV-kläder eller solkräm

Många väljer bort solkräm till sig själva och sina barn då innehållet i solkrämer har varit omdiskuterat och kan innehålla en hel del ämnen och kemikalier. Även om man använder solskyddskläder så är det ändå viktigt att skydda de delar av kroppen som inte täcks av kläderna, som tex ansikte, händer och fötter. Nu finns det även många bra alternativ av ekologiska solskyddskrämer med mindre kemikaier. Rådfråga gärna någon kunnig på områden om ni vill ha mer vägledning kring just solkrämer och dess innehåll och vilken ni ska välja.
Solskyddsfaktorn i UV-kläder påverkas även av att tyget stretchas ut så när ni väljer storlek på era solskyddskläder, se till att de inte är för små. Ett plagg som är märkt som tex 50+ kan i stretchat tillstånd förlora en del av sitt solskydd. Efter bad så blir kyler blöta plagg snabbt ner små kroppar, det gäller även solskyddskläder, så ta av barnen UV-kläderna efter bad och häng upp på tork. En bra idé kan vara att ha två uppsättningar av UV-kläder då den ena uppsättningen kan användas medan den andra hinner torka. Tyget i UV-kläder torkar snabbt i solen.

Skydda ansikte och fötter

Det är även viktigt att skydda barnens ansikte och nacke från solen och UV-strålarna. Med en solhatt med både skärm fram och ett tygstycke bak i nacken skyddas både ansikte och nacke. ImseVimses solhattar har en solskyddsfaktor på UPF50+ för maximalt skydd. 
Med badskor så skyddas barnets fötter från vassa föremål och skräp på väg till stranden och under lek i och utanför vattnet. Det är även skönt med skyddade fötter då sanden kan bli brännhet i gassande sol. Vid bad vid pool ger våra badskor ett extra halkskydd. Det är ändå viktigt att lära barnen att inte springa vid poolkanten, oavsett om badskor är på eller ej.

Smarta och funktionella UV-kläder

ImseVimses solskyddskläder har unika och smarta funktioner. På solkepsarna finns det knappar längst ut på nackskyddet som fästes ihop med våra solskyddskläder. På så vis riskerar inte solhatten att blåsa bort eller tappas bort om barnet skulle dra av sig hatten. En annan smart funktion är dragkedjan på baksidan av solskyddsoverallen. Den gör att det enkelt går att kolla om barnet behöver bytas på. På så vis slipper man ta av overallen för att se efter om blöjan behöver bytas eller ej. Under overallen rekommenderar vi vår badblöja om barnet ännu inte är blöjfri.

>> LÄS MER OM VÅRA CERTIFIERINGAR AV UV-KLÄDER >>

Liten ordlista...

UPF (Ultraviolet Protection Factor) används som mått på solskyddet i solskyddskläder.
SPF (Sun Protection Factor) används för solskyddsfaktorn i solkrämer.
Vilken UPF-klass ett plagg får beror på hur mycket UVA och UVB- strålning som släpps igenom tyget.

UPF- klassificering enligt standarden AS/NZS 43 99:1996:

UPF 15-24 Bra skydd
UPF 25-39 Mycket bra skydd
UPF 40-50+ Utmärkt skydd.

UV-index 
UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark.
På sommaren i Sverige varierar UV-index vanligtvis mellan 4 och 7 från norr till söder. I Thailand i december är UV-index cirka 12.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

>> LÄS MER OM VÅRA CERTIFIERINGAR AV UV-KLÄDER >>

 

Miljövänliga och giftfria uv-kläder av återvunnet material.

 

.

 

sunprotection and sun protection clothing for kids swim diapers
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *