Publicerad Lämna en kommentar

HUR BRA SKYDDAR SOLSKYDDSKLÄDERNA?

Imse Vimse uv-kläder av återvunnen polyester

ImseVimses solskyddskläder har två olika märkningar; UV801 och UPF50+. 
Varför väljer vi då att ha två certififieringar och inte bara en som många andra? Behövs verkligen båda och vad är skillnaden på de två olika klassificeringarna?


En av anledningarna till att vi använder två olika klassificeringar är helt enkelt att vi säljer våra produkter över hela världen och vill ha en märkning som folk i olika delar av världen känner igen och känner sig trygga med. I Europa det UV801 som är standard och den folk är bekanta med medan UPF används som standard i bla Australien. En annan mycket god anledning är att de två testerna kompletterar varandra. Där det ena testet kanske missar på några viktiga punkter, fyller det andra testet upp. Hellre ett test för mycket eller hur? Med andra ord så kan man känna sig trygg i solen med ImseVimses solskyddskläder.


SOLSKYDDSKLÄDER
Solskyddskläder klassas efter sin förmåga att stå emot ultraviolett strålning och många faktorer bidrar till klassificeringen:

  • Sammansättningen av trådarna i tyget. UV-skyddet är inte en kemisk process utan bygger på konstruktionen och kvaliteten på garnet.
  • Stickningen av tyget (tätare tyg ger högre betyg)
  • Tygets färg (mörkare färger är i allmänhet bättre)
  • Stretch (mer stretch i tyget sänker betyget)
  • Fukt (många tyger har lägre betyg när vått tillstånd)

UPF50+ 
UPF (Ultraviolet Protection Factor) testas enligt Australiensisk standard och i enlighet med riktlinjer och regler från ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency). Ett plagg med en UPF på 50 tillåter endast att 1/50-del av UV-strålningen som faller på plaggets yta får passera genom det. Med andra ord, tyget blockerar 98% av UV-strålningen. UPF50+testet innebär att man utsätter tyget för ultraviolett strålning i torrt tillstånd och mäter hur mycket som passerar igenom tyget. Olika våglängder av strålning har olika effekter på människors hud och även det tar man hänsyn till när man klassificerar tyget.


UV801 
UV801 är den europeiska standarden. Tyget som testas enligt UV801 får en mer tillförlitlig UPF-faktor eftersom tygerna testas i vått och sträckt tillstånd.
När det gäller kläder mäter man solskyddsfaktorn när tyget är sträckt, under slitage och utsatt för svett och fukt. Allt för att skapa samma förutsättningar som plagget har när det används på stranden eller i utomhuspoolen. Dessutom påverkas solskyddsfaktorn när tyget tvättas och därför tvättas det och testas sedan i vått och sträckt tillstånd.

Utöver dessa certifieringar så är våra solskyddskläder även OEKO-tex klass 1 märkta, vilket betyder att de är fria från hälsofarliga ämnen. Här kan man läsa mer om OEKO-tex.

Här kan man läsa mer om hur man väljer solskyddskläder!>>
Miljövänliga och giftfria uv-kläder av återvunnet material.

Lämna ett svar