Shopping Cart: 0 Produkter

Care from Sweden

Menu

25 miljösmarta tips till en grönare fredag

Får du också klimatångest och blir stressad av Black Friday-hetsen? Nu när planeten behöver det allra minst sker en överkonsumtion utan dess like under kommande vecka. Vi vill inte vara en del av det, vi delar hellre med oss av våra bästa tips på hur du enkelt gör vardagen lite grönare. #greenfriday

 1. Byt ut mensprodukterna mot tvättbara alternativ. Som tex tygbindor, tygtampong eller menskopp.
 2. Minska på plasten genom att byta ut shampoo och balsam på flaska mot shampookakor och äppelcidervinäger. Skölj igenom håret med äppelcidervinäger istället för att använda balsam.
 3. Byt ut tandborsten mot en komposterbar i bambu från Humble Brush.
 4. Byt ut plastfolien mott Bivaxdukar. Eller varför inte göra egna som Ekotipset tipsar om?
 5. Byt ut hushållsrullen och våtservetter mot tvättbara tvättlappar i ekologisk bomull. Det är enkelt att göra egna av gamla lakan eller handdukar om du inte vill köpa.
 6. Kolla efter märkningar som Bra miljöval och Svanen när du köper städ- och rengöringsprodukter. Du kommer långt med såpa och diskmedel.
 7. Sminkborttagning görs enkelt grönare genom att byta ut bomullsrondellerna mot tvättbara makeuppads. Det är enkelt att göra egna om du inte vill köpa.
 8. Ät mer vegetariskt. Det går åt mycket mindre energi att producera vegetariska råvaror än animaliska sådana. Följ jävligtgott för inspiration. Eller investera i kokboken Nyfiken grönare med goda vegorecept och extra fokus på att minska matsvinnet genom att återanvända rester och ta tillvara på mat som passerat bäst-före-datumet.
 9. Köp ekologiska råvaror främst i största möjliga mån.
 10. Ät efter årstiderna och handla lokalt. Väldigt låg klimatpåverkan.
 11. Välj kött med omsorg. Fisk och vilt har exempelvis mycket lägre miljöpåverkan.
 12. Planera dina bilresor för att undvika ”onödigt” bilkörande. Kommunalt, cykel och samåkning är hett 2019!
 13. Ta med egen kasse till affären istället för att köpa nya påsar och kassar varje gång. En stor shoppingkasse och mindre tvättbara fruktpåsar minskar plastanvändningen.
 14. Hål på byxan eller mobilen trasig? Lappa själv eller lämna in på reparation istället för att slänga. Skomakaren är din nya bästa vän. Tycker du att det är svårt att laga själv? Skicka dina kläder till Repamera.se
 15. Återvinn, sopsortera och kompostera allt som går!
 16. Babysim? Köp en tvättbar badblöja istället för engångsbadblöjor som bara ökar på sopberget.
 17. Dra ihop klädbytarträffar med kompisarna och byt kläder med varandra istället för att köpa nytt.
 18. Säg nej till reklam i brevlådan
 19. Byt ut de gamla stinkande engångsblöjorna mot tygblöjor eller komposterbara engångsblöjor från Naty istället.
 20. I de allra flesta fall räcker det att tvätta i 40 grader för att få tvätten ren. Använd miljömärkt tvättmedel och följ doseringen på tvättmedelspaketet. Det är vanligt att man använder mer tvättmedel än vad som egentligen behövs. Att lufttorka tvätten är det absolut bästa ur miljösynpunkt, därefter är torktumlaren ett bra alternativ.
 21. Sköljmedel är en riktig miljöbov samtidigt som det faktiskt förstör textiliernas funktion. Använd lite ättikssprit i sköljmedelfacket istället. Funkar minst lika bra, men bra mycket bättre för din och planetens hälsa.
 22. Byt ut amningsinläggen mot tvättbara amningsinlägg. Miljösmart och ekonomiskt.
 23. Stanna på marken! Hitta andra sätt att resa på, tåg, långfärdsbuss, kollektivt.
 24. Minska på impulsshoppandet. Tänkt långsiktigt och välj medvetet. Kolla om Tradera eller Tise har det du är ute efter innan du köper tex en ny tröja eller jacka till exempel. Sälj gamla kläder och prylar du tröttnat på. Kolla efter lokala Facebookgrupper, där kan gamla grejer få nya hem. Ditt skräp kan vara någon annans guld!
 25. Engagera dig, läs på och gå med i olika forum för att tipsa andra och få ovärdeliga tips. Vi hittar inspiration hos SustainableinfluencersKlimatklubbenAnnas Kemtvätt och Ekotipset.
  Fyll gärna på vår lista, mejla oss på hello@imsevimse.se.

1 kommentar

Lämna ett svar

Shopping Cart: 0 Produkter

Din varukorg